Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

VU-studenten winnen finales Amsterdam Law Trials

9 juni 2021
Op vrijdag 4 juni vonden in de Singelkerk te Amsterdam de finales plaats van de Amsterdam Law Trials (ALT). VU-studenten Nadia Rashid en Bowien Ravesteijn wonnen de prijs in de categorie ‘best lawyer team’. VU-student Julia Markus werd uitgeroepen tot ‘best speaker’.

ALT is een moot court competitie waarin (honours)studenten van de VU het opnemen tegen (honours)studenten van de Universiteit van Amsterdam, Amsterdam University College en Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). In april namen totaal 32 ‘lawyer teams’ en 8 ‘judges’ deel in de eerste ronde van de (online) pleitwedstrijd. Vier ‘lawyer teams’, vier ‘judges’ en vier ‘best speakers’ mochten door naar de finale, die afgelopen week plaatsvond. Tussen het Singel en de Herengracht streden de finalisten in het Engels om de winst in de finales. 

Met haar verrassende begin overtuigde VU-student Nadia Rashid in de halve finale de jury vanaf het eerste moment. In haar natuurlijk ogende optreden sprak ze rechter Ömer Arikan (PPLE) als volgt toe: ‘I see, your honour has a glass of water right in front of him. Now, imagine that glass of water is dangerous for you.’ Met een korte pauze vervolgde ze: ‘Hard to imagine, right?’ Iedereen heeft recht op schoon drinkwater, ook haar eisende cliënt, de huurder, continueerde ze. In de finale stond het VU-team de andere partij ter zijde, de verhuurder: hij had niets van doen met het hoge loodpercentage in het bloed van de huurder. De verhuurder was als getuige aanwezig en werd door VU-student Bowien Ravesteijn verhoord. Het was een spannende strijd die uiteindelijk door het VU-team werd gewonnen. Nadia Rashid en Bowien Ravesteijn mochten de prijs in de categorie ‘best lawyer team’ in ontvangst nemen. Ömer Arikan won de finale in de categorie ‘best judge’. 

In de categorie ‘best speaker’ werd in de halve finale de stelling over het gebruik van proctoring op universiteiten verdedigd of aangevochten. De stelling in de finale die slechts in enkele minuten moest worden geprepareerd betrof de macht van de rechter om private ondernemingen te dwingen om meer te doen tegen klimaatverandering. VU-student Julia Markus overtuigde de jury met haar sterke performance. Zij won de finale in de categorie ‘best speaker’.

Alleen de finalisten, de juryleden, enkele genodigden en de leden van de ALT-commissie waren vanwege de coronamaatregelen in de sfeervolle schuilkerk aanwezig. De finale kon via een livestream worden gevolgd.