School of Governance Conversatie: Digitale Voodoo poppen

5 juli 2021
Vooralsnog zijn onze cursussen in het Nederlands en gericht op de publieke sector in Nederland. Dit voorjaar 2021 starten we met het organiseren van een maandelijks webinar waarin verschillende cursusleiders om de beurt in gesprek gaan met een prominente collega.

Het doel van deze gesprekken is om een extern, vaak internationaal, perspectief in te brengen op specifieke maatschappelijke uitdagingen zoals die zich in Nederland voordoen en zoals die in de betreffende cursus aan de orde komen. Hoe kijken deze experts naar de specifieke uitdagingen zoals die zich in Nederland voordoen? En welke lessen kunnen Nederlandse beleidsmakers trekken uit ervaringen elders?

De online gesprekken zijn gepland op de derde donderdag van elke maand om 16 uur en duren ongeveer 45 minuten. De gesprekken worden opgenomen. Het gesprek wordt voorbereid en begeleid door de betrokken cursusleider. Ze worden gehost door prof. dr. Ben Crum, directeur van de VU School of Governance.

Programma
- Donderdag 20 mei: Duco Bannink in gesprek met Peter Hupe over samenwerking en regie in de beleidsuitvoering: street-level bureaucracy anno 2021. Bekijk hier de video.
- Donderdag 17 juni: Marc van de Wardt (VU SoG en SBE) in gesprek met Kristof Jacobs (Universitair Hoofddocent Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) over Burgerparticipatie en politieke polarisatie. Bekijk hier de video.
- Donderdag 16 september: Adriana Nugter (School of Governance) gaat dan in gesprek met professor Marija Slavkovik, verbonden aan de Universiteit van Bergen (Noorwegen). Haar onderzoeksgebied betreft kunstmatige intelligentie, en meer in het bijzonder 'machine ethics. Het gesprek zal gaan over  'Digitale Voodoo poppen': het beeld dat algorithmes van individuen generen buiten onszelf om. Wat zijn de ethische vragen rond deze beelden? En hoe ga je hier zorgvuldig mee om? Het interview is in het Engels en online.

Wil jij aanwezig zijn? Meld je dan hier aan.