Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-experts Olympische & Paralympische Spelen 2021

20 juli 2021
Van 23 juli t/m 8 augustus vinden de Olympische Spelen plaats in Tokyo. Bij deze Spelen worden vijf nieuwe sporten geïntroduceerd: honkbal (mannen), softbal (vrouwen), karate, klimsport, skateboarden en surfen. In totaal staan 34 sporten op het programma. De Paralympische spelen vinden plaats van 24 augustus t/m 5 september.

Dit jaar vinden de Spelen plaats onder bijzondere omstandigheden. Vanwege coronamaatregelen mogen er geen supporters bij de wedstrijden aanwezig zijn en is het voor de sporters zelf een uitdaging om in het zeer warme en vochtige Tokyo optimaal te kunnen presteren. Een extreem goede voorbereiding lijkt de voorwaarde voor het behalen van het beste resultaat. Alsook goede begeleiding en informatie van andere professionals zoals wetenschappers die onderzoek doen naar beweging, sport, prestatie en naar de omstandigheden waarin sporters moeten presenteren.

Die professionals zijn onder andere de bewegingswetenschappers van de VU die onderzoek doen naar presteren onder druk, sporten in een extreem klimaat, het vinden van de beste balans, en vele andere belangrijke zaken die ervoor zorgen dat topsporters van alle disciplines optimaal kunnen presteren.

Onze experts:

Thomas Janssen
VU-hoogleraar Revalidatieonderzoek, Dwarslaesie en Aangepast Sporten: sport en bewegen, van revalidatie tot Paralympics

Thomas Janssen is hoogleraar bij De VU-bewegingsweten­schappen en het revalidatiecentrum Reade te Amsterdam. In samenwerking met het Centrum voor Aangepast Sporten Amsterdam, onderdeel van het Amsterdam Institute of Sport Science, doet hij inspanningsfysiologisch en biomechanisch onderzoek naar sport en bewegen bij mensen met fysieke beperkingen op het hele continuüm van inactiviteit en revalidatie, sport en bewegen na de revalidatie voor gezondheid en fitheid, tot aan topsport en de Paralympics. Activeren van verlamde spieren en niet-verlamde spieren is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Hein Daanen
VU-hoogleraar Thermofysiology: de relatie tussen temperatuur en functioneren van het menselijk lichaam

“De Olympische Spelen vinden plaats tijdens de warmste periode in Tokyo van het jaar”.

Samen met collega-onderzoekers doet Hein veel onderzoek naar de condities waaronder sporters een topprestatie neer moeten zetten in de hitte van Tokyo en de wijze waarop zij zich daar het beste op kunnen voorbereiden. De Vrije Universiteit Amsterdam beschikt over een eigen klimaatkamer waar exacte klimatologische omstandigheden kunnen worden nagebootst. Op die manier kunnen sporters hun lichaam aan hitte en hoge luchtvochtigheid laten wennen zodat ze optimaal kunnen presteren. Kijk voor meer informatie op https://heindaanen.nl/.

U kunt contact opnemen met Hein Daanen via h.a.m.daanen@vu.nl.

Mathijs Hofmijster
Universitair hoofddocent en lector sport- en prestatiepsychologie

“De beste roeiers kunnen het meeste vermogen laten bijdragen aan de gemiddelde bootsnelheid”.

Mathijs Hofmijster doet onderzoek naar cyclische duursporten, met een speciale interesse voor de roeisport. Om optimaal te kunnen presteren moeten roeiers niet alleen heel hard trainen, maar ook slim. Ze moeten zorgen dat ze hun duurvermogen ontwikkelen zonder dat dit ten kostte gaat van hun sprintvermogen (en vice-versa). Daarnaast is techniek een belangrijke factor in de roeisport. Roeiers met een goed techniek verspillen veel minder vermogen. Naar al deze aspecten van de sportprestatie wordt op de VU onderzoek gedaan, vaak in nauw samenwerking met de Nederlandsche Roeibond. Website: http://www.rowingscience.nl/

Jaap van Dieën
Hoogleraar Biomechanica 

 “Sportprestaties staan of vallen met een goede balanscontrole.”

Balanscontrole is een sleutelfactor voor presteren en het voorkomen van blessures niet alleen bij turnen op de evenwichtsbalk maar bij vrijwel elke sport. Jaap van Dieën doet onderzoek naar hoe mensen hun balans zo goed mogelijk (leren te) controleren, hoe hierbij spieren en zintuigen gebruikt worden en welke consequenties blessures hebben voor de balanscontrole. Meer info: https://research.vu.nl/en/persons/jaap-van-dieen

Raôul Oudejans
Universitair hoofddocent en lector sport- en prestatiepsychologie 

“Uiteindelijk zal op elk eindtoernooi en zeker tijdens de OS de druk hoog zijn”.

Samen met collega-onderzoekers doet Raôul veel onderzoek naar waarnemen en bewegen in de sport en andere prestatiedomeinen met een accent op de invloed van psychologische factoren op leren en presteren. Op het hoogste niveau is het van belang om goed onder druk te kunnen presteren. Maar hoe doe je dat? En hoe kun je daarop trainen?

Kijk voor meer informatie op www.hva.nl/t4x

Over de Olympische Spelen
In 1896 doen er aan de eerste moderne Olympische Spelen in Athene dertien landen mee, vertegenwoordigd door 285 sporters. In Tokyo 2020 strijden naar verwachting 10.500 sporters uit 204 landen in 33 takken van sport om 962 olympische medailles. Sinds 1924 worden er ook Olympische Winterspelen gehouden. In 1948 vonden in het Britse Stoke Mandeville de International Wheelchair Games plaats; de voorloper van de Paralympische Spelen.