Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

VU-archeologen met archeologisch park in Italiaanse media

26 juli 2021
Een archeologisch project van de VU, dat erfgoed combineert met groene en maatschappelijke ambities, krijgt veel aandacht in het Italiaanse nieuws.

Opgravingsplek wordt archeologisch park
VU-hoogleraar Archeologie Gert-Jan Burgers leidt een opgravings- en valorisatieprogramma op de site van Muro Tenente. In nauwe samenwerking met Italiaanse archeologen en autoriteiten heeft hij de plek omgevormd tot een landschapsreservaat, een multifunctionele ruimte, open voor theater- en muziekfestivals, workshops en, sinds deze week, ook een grote tuinbouwzone, waar de archeologen groenten verbouwen.

Vernieuwend erfgoedinitiatief
Het project waarin Burgers experimenteert met innovatieve manieren van erfgoedvalorisatie wordt mede gefinancierd vanuit de Marie Curie ITN-subsidie over erfgoedplanning (4 miljoen euro).

Burgers: “Morgen vindt op de plek een muziekevenement plaats in het kader van een zomerfestival met de naam "Appia in Tabula". Ook worden deze week de vruchten geplukt van de hectare grote tuinbouwzone. De oogst, vooral van groenten, is zeer rijk. De groenten worden deels verkocht om de opgravingen te financieren, en deels geschonken aan sociale instellingen. Het initiatief oogst veel lof in Italiaanse media, als een zeer geslaagd voorbeeld van innovatie in de erfgoedsector, waarbij erfgoed wordt gecombineerd met groene en sociale ambities. Dat gebeurt nog nauwelijks, noch in Italië, noch in Europa. Wij willen hiermee een nieuwe trend zetten."

Muro Tenente
Muro Tenente is een gebied tussen de olijfboomgaarden in de buurt van Brindisi, in het zuiden van Italië en herbergt de ruïnes van een oude vestingstad. Burgers vormde het om tot een archeologisch park (Parco dei Messapi) in samenwerking met de coöperatie IMPACT, onder toezicht van de plaatselijke gemeenten en het Italiaanse Ministerie van Cultuur. Burgers heeft met dit project al verschillende prijzen gewonnen. Aanstaande zaterdag wordt hem de Gouden Palm van het stadje Mesagne uitgereikt.