VSNU SDG-dashboard 2021 gepubliceerd

28 september 2021
Het dashboard is door de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met de Vereniging van Universiteiten (VSNU) ontworpen om de maatschappelijke bijdrage van Nederlandse universiteiten in kaart te brengen ten aanzien van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

In het VSNU SDG dashboard 2021 wordt beschreven hoe de veertien Nederlandse universiteiten zich actief inzetten voor de SDG’s. De VSNU presenteerde de gegevens op de SDG Action Days op 24 en 25 september.

Het dashboard is ontwikkeld door de afdeling Research Intelligence van de Vrije Universiteit Amsterdam, en geeft de connectie van de wetenschappelijke publicaties met de SDG’s weer. De Nederlandse universiteiten dragen met hun onderzoek bij aan alle zeventien de SDG’s. De SDG’s zijn de belangrijkste wereldwijde maatschappelijke doelen die in 2030 bereikt moeten worden. Het is voor universiteiten van belang om met hun wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken - zoals de SDG’s.

Bibliometrische methode ontwikkeld
De VU heeft in een Europees project samen met negen andere universiteiten binnen het Aurora Network een bibliometrische methode ontwikkeld om publicaties van wetenschappers te koppelen aan de 17 ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Zo kon een dashboard ontwikkeld worden dat de connectie van wetenschappelijk onderzoek met de SDG’s meer inzichtelijk maaktt.

Landelijk VSNU SDG dashboard
In 2019 is op basis van de genoemde methodologie door de afdeling Research Intelligence van de VU voor de VSNU een landelijk SDG-dashboard ontwikkeld, waarin de Nederlandse universiteiten worden gepresenteerd. Op verzoek van VSNU is ook in 2021 het landelijk VSNU SDG dashboard ontwikkeld, met een analyse van alle wetenschappelijke output in de periode 2010-2020 die zijn gekoppeld aan de 17 doelen van de VN.

Werkwijze
Om de SDG-gerelateerde publicaties te identificeren maakte de VU gebruik van zoekopdrachten, die bestaan uit een bibliometrische vertaling van de VN SDG 'targets and indicators'. Met deze zoekopdrachten werden relevante publicaties in database Scopus geïdentificeerd, waarna de informatie werd verzameld uit Scival (indicatoren voor onderzoeksexcellentie), Unpaywall (open access data) en Altmetric (beleidscitaties).

Het resultaat is vervolgens gevisualiseerd met Microsoft PowerBI. De zoekopdracht bestaat uit een vertaling van de ‘targets and indicators’ zoals per SDG is beschreven door de VN, vertaald naar een bibliometrische zoekopdracht. De kracht van de zoekopdracht bestaat uit combinaties van trefwoorden met logische operatoren. De basis van de zoekopdrachten zijn opgesteld door het internationaal gezelschap van bibliometristen binnen het Aurora netwerk, waarbij de zoekopdrachten zijn gepeerreviewed.