Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Vingersporen onthullen wat dader gedaan heeft

11 oktober 2021
Vingersporen onthullen niet alleen wie de mogelijke dader is, ze geven ook informatie over de handelingen verricht op een plaats delict. Dat blijkt uit het promotie onderzoek van Anouk de Ronde. Ze ontwikkelde een unieke methode waarmee vingersporen in strafzaken op termijn nog beter geanalyseerd kunnen worden.

Anouk bestudeert als eerste ter wereld wat vingersporen vertellen over de handelingen van mensen op het moment dat zij vingersporen achterlaten. ‘De locatie en de richting van de vingersporen en het type vinger dat de afdruk achterlaat, geven hierover waardevolle informatie,’ aldus de Ronde.

Experimenten met kussenslopen en bierflesjes

De Ronde trekt deze conclusie op basis van experimenten die ze de afgelopen vier jaar deed. Zo vroeg ze bezoekers van het Lowlands-festival om een kussen op te maken of er een pop mee ‘te smoren’. De Ronde deed voerde ook experimenten uit met bierflesjes. Kun je aan de vingersporen zien of iemand uit het flesje gedronken heeft of er een ander mee heeft geslagen? De handelingen werden gefilmd en de vingerafdrukken werden zichtbaar gemaakt met de chemische stof cyanoacrylaat. De meetgegevens vertaalde De Ronde naar een wiskundig model. Daarmee is te voorspellen welke handeling het meest waarschijnlijk heeft plaatsgevonden.

Vervolgonderzoek

‘Er is nog wel meer onderzoek nodig voordat deze aanpak in de praktijk toegepast kan worden,’ benadrukt De Ronde. De experimenten vonden tot nu toe plaats onder laboratoriumcondities. ‘Zo hebben we bij onze kussensloopexperimenten gewerkt met verf, terwijl er in de praktijk natuurlijk geen verf gevonden wordt maar er misschien wel bloed op zit,’ illustreert ze. Ook vingersporen bij combinaties van handelingen, zoals eerst smoren met een kussen en het kussen daarna opmaken, zijn nog niet bestudeerd. In vervolgonderzoek wil ze kijken naar hoe deze methoden ook toe te passen zijn op de plaats-delict, zodat daar al de juiste sporen geselecteerd kunnen worden.

De Ronde promoveert op 28 oktober met haar onderzoek ‘Vingersporen op activiteitsniveau’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De Ronde voerde het onderzoek uit binnen het lectoraat Forensich Onderzoek van de HvA en werkte samen met het Nederlands Forensisch Instituut en de Politieacademie.