Studenten meer psychische klachten tijdens tweede golf corona

17 juni 2021
Uit het tweede jaarlijkse onderzoek van Caring Universities (januari 2021) blijkt dat studenten tijdens de tweede golf van de coronacrisis meer last lijken te hebben van psychische klachten zoals angst, stress en stemmingswisselingen dan bij het eerste onderzoek tijdens de eerste golf van corona (juni 2020).

Ook geven zij aan last te ondervinden van de pandemie en de genomen maatregelen op het gebied van studievoortgang en geestelijke gezondheid. Hoeveel meer last zij hebben is moeilijk te zeggen door een beperking van de onderzoeksresultaten. De respons was namelijk 9,5 procent, waardoor het onderzoek mogelijk niet representatief is voor alle studenten. Lees hier het volledige rapport.

Beperking onderzoek, wel serieus signaal
Het is aannemelijk dat studenten die zich herkennen in klachten op het gebied van hun mentale gezondheid sneller geneigd zijn de survey in te vullen. Ondanks deze beperking van het onderzoek nemen de vier universiteiten binnen Caring Universities - Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Universiteit LeidenUniversiteit Maastricht en Universiteit Utrecht - het signaal serieus en blijven ze zoeken naar manieren om studenten blijvend te helpen. Karin Bijker (Student- en Onderwijszaken VU): “Studentenwelzijn staat hoog op de agenda bij de universiteiten. Daarom werken wij tijdens de coronacrisis nog harder om studenten zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Online hulp voor studenten
Caring Universities doet dit onder andere door een online programma aan te bieden dat specifiek is gericht op de gevolgen van de coronacrisis voor studenten. Het programma kan hen helpen hier beter mee om te gaan door vergroting van hun weerbaarheid. Sascha Struijs (coördinator Caring Universities): “Daarbij kan worden gedacht aan het vinden van de balans tussen studie en privé, fysiek actief blijven en omgaan met negatieve gedachten. Daarbij worden studenten begeleid door speciaal opgeleide e-coaches.”

Caring Universities biedt daarnaast een drietal andere online e-health programma’s aan, waar studenten laagdrempelig en anoniem terecht kunnen. Studenten kunnen hiermee bijvoorbeeld hun stemming verbeteren, stress verminderen en uitstelgedrag tegengaan. De programma’s worden goed gewaardeerd door de deelnemende studenten: tachtig procent van hen geeft aan tevreden of zeer tevreden te zijn over de modules. Binnenkort wordt het aanbod van programma’s uitgebreid om o.a. ook slaapproblemen tegen te gaan, welzijn te vergroten en met prestatiedruk om te gaan.

Caring Universities
Caring Universities is een project van de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht en Universiteit Utrecht. Met het project wordt de mentale gezondheid van studenten van de vier betrokken onderwijsinstellingen in kaart gebracht. Het project biedt, naast de mogelijkheid voor studenten om feedback te krijgen op de eigen mentale gezondheid, online programma’s om mentale gezondheid en weerbaarheid te vergroten. De volgende vragenlijst zal naar verwachting in november van collegejaar 2021-2022 verstuurd worden. Voor uitgebreidere resultaten zie het rapport in de bijlage.

Studenten met zorgen of klachten over hun welzijn
Studeer je momenteel aan een van de vier universiteiten van Caring Universities en heb je klachten of zorgen over je geestelijke gezondheid en/of welzijn? Op Studentenwelzijn en veiligheid - Meer over - Vrije Universiteit Amsterdam (vu.nl) vind je informatie over (mentale) gezondheid, advies en begeleiding, waaronder een link naar de website van Caring Universities.