Stef van Gompel benoemd tot hoogleraar Intellectueel Eigendom

27 september 2021
Stef van Gompel is per 1 september benoemd als hoogleraar Intellectueel Eigendom bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Hoe hoopt hij deze nieuwe rol vorm te geven en waar komt zijn passie voor Intellectueel Eigendomsrecht vandaan? We vroegen het Stef zelf.

Hoe ontstond jouw passie voor Intellectueel Eigendomsrecht?

Daarvoor gaan we een heel stukje terug in de tijd. Toen ik van het voortgezet onderwijs kwam, wilde ik de muziekbranche in. Ik besloot muziekmanagement te studeren in Tilburg. Tijdens die studie kwam ik erachter dat bijna alles wat fout ging in het management, gerelateerd was aan juridische kwesties. Zo waren er regelmatig artiesten die een hit scoorden, maar daar weinig aan verdienden omdat ze alle rechten wegtekenden. Ik dacht toen dat als ik een goede manager wilde worden, ik rechten moest gaan studeren. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens mijn studie rechten vond ik mijn passie in het intellectueel eigendomsrecht en besloot ik daarmee verder te gaan. In 2011 promoveerde ik aan de UvA met mijn proefschrift over het (her)introduceren van formaliteiten in het auteursrecht. Hierna ben ik postdoc onderzoeker geworden en doorgegroeid naar UHD. In die tijd heb ik veel onderzoek gedaan, maar ook veel onderwijs verzorgd. Die combinatie spreekt mij heel erg aan.

In je nieuwe rol ga je ook onderwijs verzorgen en onderzoek doen. Wat spreekt jou aan in deze combinatie?

Ik vergelijk onderzoek doen graag met vooruit kijken. Je bent op zoek naar iets nieuws, een nieuwe manier van het interpreteren van het recht. In het onderwijs geef je vaak de stand van zaken van het recht. Welke rechten zijn er, en hoe zijn die tot op heden toegepast? Dan kijk je meer terug. Ik wil studenten ook die vooruitkijkende blik meegeven die ik zelf ervaar tijdens het doen van onderzoek. En natuurlijk wil ik de studenten op de hoogte brengen van de nieuwste ontwikkelingen in het intellectuele eigendomsrecht.

Keek je ernaar uit om weer voor de collegezaal te staan?

Ja, zeker. Ik vind onderwijs uitdagend, en ik vind het leuk om me breed in te zetten. Ik gaf hiervoor vooral college over auteursrecht en merkenrecht, maar nu verzorg ik vakken als Intellectuele eigendom, design en branding, Intellectuele eigendom en technische innovatie en Intellectuele eigendom in de digitale samenleving. Momenteel is het onderwijs nog hybride, maar hopelijk kan ik binnenkort weer al mijn studenten in de collegebanken verwelkomen.

Je hebt veel onderzoek gedaan met een focus op het auteursrecht. Wil je deze lijn doortrekken op de VU?

Ten dele wel. Daarnaast zou ik het onderzoek op het gebied van Intellectueel Eigendom ook graag verbreden door te kijken naar belangrijke raakvlakken tussen verschillende intellectueel eigendomsrechten. Een voorbeeld is het probleem van het niet-gebruik van IE-rechten, waar in de verschillende beschermingsregimes anders mee wordt omgesprongen. Maar ook de balans in het recht is interessant. Aan de ene kant heb je de bescherming van intellectueel eigendomsrechten, maar aan de andere kant moet er ook ruimte zijn om te innoveren. Het empirisch-juridisch onderzoeksprofiel van de VU trekt mij ook aan, omdat daarin ruimte is om te onderzoeken hoe deze problemen zich in de praktijk manifesteren. Dus daar ga ik mij ook zeker in verdiepen.

Waar kijk je het meest naar uit?

Ik kijk vooral uit naar samenwerking. Samenwerken met studenten, en met collega’s. Ik kijk er ook erg naar uit om in mijn rol als leerstoelhouder studenten en jonge onderzoekers op te leiden en zichzelf verder te laten ontplooien.