St Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut verhuist Nijmegen

21 juni 2021
Per 1 juli 2021 verhuist het St Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) naar de Radboud Universiteit. Het bestuur van St Irenaeus heeft hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het College van Bestuur van de Radboud Universiteit. Het instituut verzorgt academisch onderwijs en doet onderzoek naar Oosters-orthodox en Oriëntaals-orthodox Christendom.

Geschiedenis
St Irenaeus werd opgericht in 2020 en is vernoemd naar de eerste grote theoloog van de (ongedeelde) christelijke kerk: St Irenaeus van Lyon. Het instituut is de opvolger van het Amsterdams Centrum voor Orthodoxe Theologie, dat in 2010 startte als het Amsterdams Centrum voor Oosters-orthodoxe Theologie. Rector van St Irenaeus dr Michael Bakker: ‘Dit was een belangrijke stap in de emancipatie van de kwart miljoen mensen met een Orthodoxe achtergrond in Nederland. We zijn de VU dankbaar dat wij aan deze universiteit met haar inspirerende geschiedenis onze eerste stappen hebben mogen zetten.’

Toekomst
‘Toen we na onze pioniersfase op zoek gingen naar de definitieve vestigingsplaats voor het instituut, lag de keuze voor de Radboud Universiteit voor de hand’, zo licht bestuursvoorzitter van St. Irenaeus, prof. mr. Arno Akkermans de verhuizing toe. ‘Deze universiteit heeft het verwante Instituut voor Oosters Christendom (IVOC) in huis en haar vakbibliotheek heeft de literatuur die nodig is voor ons onderzoek.’

Volwassen geworden
Decaan van de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam Ruard Ganzevoort: “Het is mooi om te zien dat de ambtsopleiding met onze ondersteuning volwassen is geworden. We wensen studenten, medewerkers en de Orthodoxe geloofsgemeenschap een goede tijd in Nijmegen toe.”

Geestelijke verzorging
De hoofdtaak van St Irenaeus als Orthodox seminarium is het leveren van geestelijken en geestelijk verzorgers. Deze zijn nodig zijn voor het groeiend aantal Orthodoxe parochies en voor pastoraal werk bij de rijksoverheid en in zorginstellingen. Daarnaast verrichten de docenten wetenschappelijk onderzoek, waarvoor ook steeds meer van hun studenten belangstelling tonen.