Spinnen bovenaan bij bodemdierentelling Nederlandse tuinen

7 december 2021
Dit jaar kwamen spinnen en spinachtigen het meest voor in Nederlandse tuinen, parken en schoolpleinen. Dat blijkt uit de tellingen van de Bodemdierendagen, waar de Vrije Universiteit Amsterdam één van de deelnemende organisaties is.

In 86% van de deelnemende tuinen troffen deelnemers spinnen aan. De pissebedden eindigen op 85%, gevolgd door de regenwormen met 82%. In totaal hebben 1666 waarnemers gezocht naar bodemdieren. Samen vonden zij er meer dan 13.000. Na de top 3 volgen de huisjes- en de naaktslakken in ongeveer driekwart van de tuinen.

Minder droge en warme zomer
“Deze zomer was een stuk minder droog en warm dan vorig jaar”, vertelt initiatiefnemer Gerard Korthals, coördinator van het Centrum voor Bodemecologie (van NIOO-KNAW en WUR). Dat zou kunnen verklaren dat de spinnen dit jaar bovenaan eindigen. Hij denkt dat de meeste bodemdieren daarvan hebben geprofiteerd en dat de spinnen wellicht meer insecten te eten hadden. Matty Berg, medeorganisator van de Bodemdierendagen en hoogleraar Bodemfauna aan de VU vult aan: “Veel waargenomen spinnen waren wolfspinnen, die door het late voorjaar en de koele zomer nog veelvuldig aanwezig waren.” Ook lieten de spinnen zich door het droge weer tijdens de waarnemingsperiode goed tellen.

Pissebed wederom op plek 2
Het is de tweede keer op rij dat de pissebedden op de tweede plek eindigen. “Pissebedden zijn als ‘landkreeft’ erg interessant. En ze vervullen een belangrijke rol bij het recyclen van dood hout en bladeren, ook in tuinen”, vertelt Berg, die veel onderzoek doet naar deze dieren. De pissebedden hebben nog wel de leiding in handen als je alle waarnemingen van de afgelopen zeven jaar optelt. Vorig jaar kwamen regenwormen het meest voor in de tuinen.

Over de Bodemdierendagen
De Bodemdierendagen worden jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie. Ze doen dat met hulp van onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University & Research, plus een groeiend aantal partners. Dit jaar was de zevende editie van dit citizen science-project.