Ronald van Steden werkt met Amsterdamse politie aan onderzoek

4 oktober 2021
Bestuurskundige en politicoloog dr. Ronald van Steden van de Vrije Universiteit Amsterdam is begonnen aan een driejarig onderzoeksproject in samenwerking met de Amsterdamse politie. Samen onderzoeken ze de implementatie van een nieuwe functie bij de politie: de Regisseur Zorg en Veiligheid. Deze regisseurs moeten ervoor zorgen dat mensen die met politie in aanraking komen de juiste hulp en zorg krijgen.

Zorg en veiligheid zijn twee werkvelden die regelmatig in elkaar overlopen. Zorg- en politiemedewerkers zien vaak dezelfde doelgroepen en personen terug. De politie komt mensen tegen die bijvoorbeeld de openbare orde verstoren, maar tegelijk hulp nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan situaties rondom verwarde personen en families die te maken hebben met huiselijk geweld.

Ronald van Steden werkt sinds 2007 regelmatig samen met de politie. Van Steden is universitair hoofddocent Bestuurswetenschappen en Politicologie aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Met zijn onderzoek richt hij zich regelmatig op veiligheid en de openbare orde.

Voor dit onderzoeksproject werkt Van Steden met de Amsterdamse politie aan een nieuwe manier van werken op het snijvlak van zorg en veiligheid. In totaal worden 22 Regisseurs Zorg en Veiligheid ondergebracht bij alle zeventien basisteams van de Amsterdamse politie. Zij moeten ervoor zorgen dat groepen en personen die met politie in aanraking komen, de juiste zorg krijgen.

Deze regisseurs zijn vooral nodig om door het complexe zorgveld in Amsterdam te navigeren. Van Steden: “In het veiligheidsveld zijn er niet zoveel organisaties die rekening met elkaar moeten houden: politie en daarnaast handhaving en straatcoaches. In het zorgveld heb je heel veel organisaties.” De opdracht voor de Regisseurs Zorg en Veiligheid is om al die partijen samen om de tafel te krijgen en zo de juiste hulp te bieden. “De regisseur heeft te midden van al die partijen eigenlijk een diplomatieke, coachende en sturende functie.”

Samen met onderzoekers van de politie-eenheid Amsterdam ondersteunt en begeleidt Van Steden deze implementatie. “In plaats van een project te beginnen en over drie jaar te evalueren lopen we vanaf de start mee. We kunnen constant zien wat er goed en minder goed gaat,” legt Van Steden uit. “Onze bijdrage zit tussen onderzoek en beleidsadvisering in. We halen niet alleen kennis op, maar we geven het ook terug aan de praktijk.”

Wat kan je als wetenschapper aan zo’n project bijdragen? Van Steden: “Wetenschappers kunnen vanaf een afstandje op een zo objectief mogelijke manier informatie verzamelen over de praktijk en dat koppelen aan theoretische inzichten. Weg van de waan van de dag en met een breder perspectief dan het management dat er iedere dag bovenop zit.”

Een onderzoeksproject midden in de maatschappij, daar houdt Van Steden zich graag mee bezig. “We lopen met de Regisseurs Zorg en Veiligheid mee en kijken wat ze in de praktijk doen. Daarom kunnen we goede sturing geven. Daarnaast dragen we hopelijk bij aan mensen de zorg geven die ze nodig hebben.”

“Ik heb altijd onderzoek gedaan dat zich richt op sociale impact,” vertelt Van Steden. “Maar de wetenschappelijke toepassing is ook belangrijk: ik kan hier ook een wetenschappelijk artikel over schrijven, want dit probleem is groter dan Amsterdam. Dat is ook een goede reden om een wetenschapper te betrekken, om naar het grotere plaatje te kijken.”

Wat zou Van Steden wetenschappers aanraden die ook graag samenwerken met maatschappelijke partners? “Het helpt altijd om een groot netwerk hebben binnen de organisatie waar je onderzoek doet. Daarnaast is het belangrijk om enige bescheidenheid in de schaal te leggen”, lacht Van Steden. “Er is soms de neiging om wetenschappelijke kennis bovenaan de piramide te zetten, maar praktijkkennis is veel waard. Probeer dat met elkaar te verbinden. Maak een plan samen met de mensen die aan de knoppen draaien. Zorg ervoor dat je de taal spreekt. Het is een vaardigheid om in meerdere werelden thuis te kunnen zijn. Je doet niet in je eentje op de zolderkamer onderzoek, dit is teamwerk.”