Resultaten NSE 2021: Studenten positief over onderwijs FSW

13 juli 2021
Studenten zijn positief over het onderwijs van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, met name over de wetenschappelijke vaardigheden en studiebegeleiding. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2021 (NSE) die onlangs bekend zijn gemaakt door Studiekeuze123.

De NSE is een grootschalig landelijk onderzoek, waarin jaarlijkse bijna alle studenten in het hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding. FSW-studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam waarderen in 2021 hun opleiding gemiddeld met een 3.93 (van de 5).

De waardering over de wetenschappelijke vaardigheden is enorm hoog: 4.02. Onderwijsdirecteur Sylvia Vink: ‘Kennelijk herkennen studenten dat de vele opdrachten en papers waarin ze een probleem analyseren of een onderzoek met maatschappelijke relevantie doen, ontzettend helpen zich wetenschappelijk te ontwikkelen.’ Ook zijn ze te spreken over de studiebegeleiding (3.86) en de inhoud (3.80). Deze waardering is tevens terug te zien in de waardering per opleiding.

Research master Societal Resilience best beoordeeld

De studenten zijn enorm enthousiast over de nieuwe research master Societal Resilience. Studenten waarderen deze opleiding met een 4.14. Daarna volgen de masters Beleid, Communicatie en Organisatie (4.12) en Bestuurskunde (4.04).

Iedere opleiding ontving naast een algemeen oordeel een waardering per thema. De thema’s inhoud en opzet van het onderwijs, wetenschappelijke vaardigheden, praktijkgerichtheid onderzoek en gelijke behandeling scoren binnen iedere opleiding goed. Binnen de research master Societal Resilience wordt de gelijke behandeling zelfs met een 4.35 beoordeeld. Over de docenten aan de opleiding zijn de studenten van deze research master bovengemiddeld tevreden. Zij waarderen hun docenten met een 4.25.

Praktijkgericht onderzoek

De masteropleiding Beleid, Communicatie en Organisatie is bijzonder aantrekkelijk voor studenten die praktijkgericht onderzoek willen doen. Zij waardeerden deze opleiding met een 4.18. Opleidingscoördinator Christine Teelken: 'Zowel in ons scriptietraject, als in de voorbereiding daarnaar toe, is er veel aandacht voor methoden van praktijk gericht onderzoek, waarbij we naar een balans streven tussen kwantitatief, kwalitatief en multi-method onderzoek. De meeste studenten doen afstudeeronderzoek binnen een profit of non-profit organisatie, met doorgaans de intentie een feitelijk probleem nader te inventariseren en zo mogelijk op te lossen.’

Betrokkenheid geprezen

De betrokkenheid en het contact worden ook geprezen binnen de FSW-opleidingen. Ook hier scoort Societal Resilience bovengemiddeld: 4.4. Tevens bij de master Communicatiewetenschap zijn studenten enorm tevreden met de betrokkenheid en het contact: 4.10.

Ook de bacheloropleiding Communicatiewetenschap scoort hoog. Studenten waarderen deze studie gemiddeld met een 3.95. Op het thema betrokkenheid en contact scoren alle vijf de bacheloropleidingen hoger dan een 3.8. Hetzelfde geldt voor algemene vaardigheden.