Publicatie en expositie: VU-voorwerpen en hun verhalen

10 augustus 2021
In het academisch jaar 2020-2021 vierde de Vrije Universiteit Amsterdam het 140-jarig bestaan met het ‘Kuyperjaar’. Gedurende het jaar vond de online expositie ‘VU-voorwerpen en hun verhalen’ plaats. Deze expositie is nu ook fysiek te zien in de erfgoedvitrine naast de ingang van de Universiteitsbibliotheek in het VU-hoofdgebouw. Op 6 september verschijnt het boek bij de expositie: VU-voorwerpen en hun verhalen. 140 jaar erfgoed van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Tijdens het Kuyperjaar vestigden evenementen, lezingen, boeken, en exposities de aandacht op de blijvende betekenis van de belangrijkste VU-stichter Abraham Kuyper. Maar ook de bredere geschiedenis van de VU kwam aan bod. Het idee achter de expositie ‘VU-voorwerpen en hun verhalen’ is om aan de hand van het bewaarde erfgoed de geschiedenis van de Vrije Universiteit voor de hele periode en zo breed mogelijk aan bod te laten komen, zodat een caleidoscopisch beeld van de VU-historie ontstaat.

Uit de erfgoedcollecties van de universiteit is voor elk lustrum uit de geschiedenis een object gekozen dat kenmerkend is voor die tijd of samenhangt met een belangrijke gebeurtenis die toen plaatsvond. Gastauteurs reflecteren op de betekenis van het object voor vandaag. Dat maakt het erfgoed tot een brug tussen verleden en heden en het werpt ook de vraag op hoe we ons vandaag tot dit verleden moeten verhouden.

De expositie toont een selectie voorwerpen en citaten uit de online columns die sinds september 2020 gepubliceerd zijn op GeheugenvandeVU.nl. Het boek wordt uitgegeven door Clue+: Research Institute for Culture, Cognition, History and Heritage van de VU; het is rijk geïllustreerd en bevat een bewerking van alle verhalen uit de expositie, voorafgegaan door een inleiding. De expositie en het boek werden samengesteld door de universiteitshistoricus Ab Flipse en conservator academisch erfgoed Liselotte Neervoort. Met dank aan alle gastauteurs en de volgende organisaties: de stuurgroep Kuyperjaar, VUvereniging, Stichting dr. Abraham Kuyperfonds; CLUE+ en VU Erfgoed & Collecties.

Het boek is digitaal te lezen via deze link. Ben je als VU-medewerker of -student geïnteresseerd in een fysiek exemplaar van het boek, neem dan contact op met Liselotte Neervoort van de Universiteitsbibliotheek.

Voor overige belangstellenden is het boek te koop. De prijs is € 20,00 incl. verzend- en administratiekosten. Bestellen kan door een e-mail met adresgegevens te sturen aan Ab Flipse en het verschuldigde bedrag over te maken naar rekening NL68 INGB 0006 8454 44 t.n.v. Stichting Batavia Academica te Amsterdam o.v.v. 'VU-voorwerpen en hun verhalen'.

Info boek

(Amsterdam: Clue+, 2021)
Auteurs: Ab Flipse, Liselotte Neervoort, gastauteurs

ISBN: 978-90-831368-1-3; 118 pagina’s.