Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Overwin je spinnenangst met volledige therapie via je smartphone

12 oktober 2021
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) hebben de app ZeroPhobia ontwikkeld die behandeling tegen spinnenangst via een smartphone mogelijk maakt. Deze complete cognitieve gedragstherapeutische behandeling (CGT) maakt gebruik van augmented reality en kan gevolgd worden zonder tussenkomst van een therapeut. Zerophobia is de enige behandeling via een app met begeleiding door een virtuele therapeut, een voice over en duidelijke animaties, blootstelling aan verschillende soorten spinnen en een 6-level game. Bij vergelijkbare apps worden mensen alleen blootgesteld aan spinnen. Na een laatste test is ZeroPhobia binnenkort verkrijgbaar in de App Store en Google Play.

VU-onderzoeker Tara Donker: “Slechts één procent van mensen met een specifieke fobie ontvangt effectieve therapie. Ons doel is om wetenschappelijk bewezen effectieve therapie toegankelijk en betaalbaar te maken. De ZeroPhobia app wordt momenteel onderzocht aan de VU en we zoeken daarvoor nog deelnemers die de app gratis op hun telefoon kunnen installeren. De bedoeling is dat de app daarna tegen betaling beschikbaar komt.”

Complete therapie
ZeroPhobia is een complete cognitieve gedragstherapie. Met voice-over wordt via animaties psycho-educatie en informatie over spinnen gegeven, doelen gesteld en uitgelegd hoe de therapie werkt. Gebruikers worden langzaam blootgesteld aan spinnen; via de animaties, de huisspin die ze een naam kunnen geven en kunnen voeren om het in leven te houden, een co-therapeut die zelf een spin is, en natuurlijk de virtuele spinnen in augmented reality.

5 spinnen, 6 levels
De gebruiker kan kiezen uit 5 spinnen (hooiwagen, kruisspin, grijze huisspin, wolfspin, vogelspin [tarantula]) en 6 levels (1 spin die loopt op commando, 1 spin loopt autonoom, 3 spinnen lopen op commando, 3 spinnen lopen autonoom, spin die vlak bij je hand loopt, spin die op je hand loopt). Donker: “Bijzonder aan onze app is dat gebruikers indien gewenst automatische gedachten evalueren. En als laatste module wordt een angst hiërarchie gemaakt waarmee gebruikers in het echte leven kunnen gaan oefenen om de confrontatie aan te gaan met spinnen.”

Deelname onderzoek
Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de laatste test van de ZeroPhobia app, neem dan contact op met
Tara Donker, t.donker@vu.nl