Onderzoek werpt nieuw licht op sterkte van polaire bindingen

17 november 2021
De sterkte van polaire bindingen wordt vaak niet bepaald door het elektronegativiteitsverschil tussen de betrokken atomen, maar door de grootte van de atomen en de mate waarin dit leidt tot onderlinge afstoting. Dat heeft theoretisch chemicus Eva Blokker, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, recent ontdekt. Deze ontdekking druist in tegen het elektronegativiteitsmodel dat in de wetenschappelijke literatuur en leerboeken wordt beschreven.

Eva Blokker is promovendus aan de VU en het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC), waar ze in samenwerking met chemiebedrijf Nouryon onderzoek doet naar het ontstaan van de chemische binding en hoe deze de stabiliteit en eigenschappen van moleculen bepaalt.

Koolstof-halogeenbindingen
In haar promotie-onderzoek, onder leiding van VU-hoogleraar Matthias Bickelhaupt, komt naar voren dat het elektronegativiteitsmodel niet op gaat voor een serie bindingen, namelijk de koolstof-halogeen-bindingen, die in leerboeken juist worden aangehaald om het model te illustreren. Dit is ontrafeld door een analyse waarbij met de bindingsafstand tussen de elementen wordt gevarieerd, want alleen dan kan de drijvende kracht achter het vormen van de chemische binding achterhaald worden. Blokkers’ bevindingen zijn gepubliceerd in Chemistry – A European Journal, waar haar paper op de cover verscheen.

Veiligere en schonere productieprocessen
Blokker gebruikt deze fundamentele kennis bij het ontwikkelen van nieuwe polymerisatie-initiatoren. Polymerisatie-initiatoren worden gebruikt bij de productie van verschillende soorten plastics en rubbers. Met de ontwikkeling van de kennis over chemische bindingen kunnen nieuwe polymerisatie-initiatoren gemaakt worden, die leiden tot veiligere en schonere productieprocessen. Er komen minder vluchtige stoffen en warmte vrij waardoor luchtvervuiling en explosiegevaar verminderen. Blokker legt dat uit in een korte video.

ARC CBBC
Het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC) is opgericht in 2016. Hierin werken AkzoNobel, BASF, Nouryon en Shell samen met de universiteiten van Eindhoven, Groningen en Utrecht en wetenschappers van andere universiteiten, met steun van de Nederlandse overheid aan onderzoek naar ‘groene chemie’ met als doel een duurzame chemische industrie. In onderzoek gericht op materialen-, grondstoffen-, en energietransitie wordt er onder andere gewerkt aan oplossingen om afval zoals CO2 en plastics om te zetten in duurzame materialen en aan energie-efficiënte productieprocessen om zo een duurzame samenleving te creëren.