O|2 Labgebouw kleurt groen voor mensenrechten van vluchtelingen

10 december 2021
Op vrijdag 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, is het O|2 Labgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam aan de Boelelaan groen uitgelicht vanwege de actie Groen Licht 2021. De actie verwijst naar Poolse grensbewoners die een groen licht aan hun huis hangen als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Met de actie wordt aandacht gevraagd voor de mensenrechten van vluchtelingen.

Hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer nam het initiatief om ook de VU aan de actie deel te laten nemen: “De Polen die met een groen licht laten zien waar vluchtelingen terecht kunnen, zijn een voorbeeld voor ons allen. Als universiteit delen we kennis, maar we doen dat op basis van fundamentele waarden. Dat ook Europese landen zich aan het internationale recht moeten houden is er één van. En soms moet je als individu of als organisatie uit je comfortzone komen om daaraan mee te helpen. Ik ben er trots op dat de VU zich uitspreekt.”

Voorzitter van het CvB Mirjam van Praag vindt het logisch dat de VU aan de actie meedoet: “De VU heeft in 1980 als eerste Nederlandse universiteit een schakeljaar voor vluchtelingen geïntroduceerd. Inmiddels hebben we via deze weg honderden vluchtelingen de kans geboden om zich te ontwikkelen. Dat niet iedereen deze kans kan worden geboden is schrijnend, maar het is nog veel erger hoe er aan de grenzen van Europa met vluchtelingen wordt omgegaan. We hopen dat deze actie bijdraagt aan een meer medemenselijke bejegening van vluchtelingen want dat is hoognodig.”.

Voor Spijkerboer is het O2-gebouw groen verlichten niet voldoende. Daarom organiseert hij, samen met Vluchtelingenwerk Nederland en de initiatiefnemers van GroenLicht2021 een online bijeenkomst waarin informatie en analyses worden uitgewisseld over wat er aan de hand is aan de grens met Belarus. De sprekers zijn Maarten den Heijer (Universiteit van Amsterdam), Maartje Terpstra (advocaat, Groen Licht), Femke de Vries (Vluchtelingenwerk). Thomas Spijkerboer (Vrije Universiteit Amsterdam) zal het gesprek leiden als dagvoorzitter.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 20 december van 12.00 tot 13.00 uur en wordt georganiseerd door debatcentrum 3D. Opgeven kan per mail: 3D@vu.nl . Je ontvangt dan het definitieve programma en een Zoom-link om de bijeenkomst bij te wonen.

Foto: Too van Velzen