NS-publieksprijs voor VU-student Lale Gül

18 november 2021
Schrijver en VU-student Lale Gül heeft de NS-publieksprijs 2021 gewonnen voor haar boek 'Ik ga leven'. Dit is een mooie en bijzondere prestatie. In haar boek, dat bijna een derde van alle stemmen kreeg, beschrijft Gül het opgroeien in een conservatief-islamitisch migrantenmilieu in de Amsterdamse Kolenkitbuurt en haar gevecht om daaruit te breken. Het boek zorgde voor ophef én veel bijval.

Gül studeert Nederlands: Literatuur en Samenleving en de opleiding en afdeling Taal, Literatuur en Communicatie feliciteren haar van harte met deze prijs en zijn trots op haar.

Uitzonderlijk proza
Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel : “Bijzonder is dat Lale een eerste versie van het openingshoofdstuk van 'Ik ga leven' schreef voor een van onze colleges Creatief schrijven. We zagen toen al direct dat het uitzonderlijk proza was van iemand met veel talent. Fantastisch is ook dat haar boek maar liefst vijf motto's heeft van onze grote schrijver Multatuli, zoals bekend, een monumentale dwarsdenker en humanist die niet alleen kritiek uitte op het koloniale systeem maar ook gezien kan worden als een feminist avant la lettre. Dat de moeder in Lales roman “Droogstoppel” heet en de imam “Wawelaar”, personages uit Max Havelaar, spreekt natuurlijk ook boekdelen.  Het is geweldig dat Lale met haar door Multatuli geïnspireerde boek nu zoveel mensen aanspreekt.”

Voorbeeld voor de VU
VU-voorzitter Mirjam van Praag: “Lale is voor onze universiteit echt een voorbeeld. We bewonderen haar moed en haar inzet om taboes te doorbreken. We zijn dan ook extra trots op Lale dat zij nu als jongste winnaar ooit de NS Publieksprijs in ontvangst heeft mogen nemen.”

NS Publieksprijs 2021
De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich officieel Boek van het Jaar noemen. De andere genomineerden van deze editie waren Saskia Noort – Bonuskind, Michel van Egmond & Antoinnette Scheulderman – Derksen, Jan Dijkgraaf – Martien, Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep en Maike Meijer - Wen er maar aan.

Meer informatie
Ik ga leven’ van Lale Gül is verschenen bij Prometheus. Omvang: 352 p. Druk: 19 Fonds: P - Nederlandse fictie. ISBN: 9789044650440