Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Nieuwe techniek voor meer zicht op astma

10 augustus 2021
LaserLaB VU-natuurkundige Johannes de Boer heeft samen met longartsen Peter Bonta en Jouke Annema van het Amsterdam UMC een nieuwe techniek ontwikkeld voor het bepalen van de spierlaagdikte in de luchtwegen van astmapatiënten. Dit is baanbrekend werk waarmee Amsterdam wereldwijd vooroploopt.

Met deze doorbraak in beeldvormende techniek is het in de toekomst mogelijk om, zónder weefsel af te nemen, de spierlaagdikte bij astmapatiënten te bepalen. Zo kan makkelijker bepaald worden wie in aanmerking komt voor welke behandeling. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Chest.

De Boer: “Simpel gezegd hebben astmapatiënten aanvallen van benauwdheid waarbij de spieren rond de luchtwegen samentrekken en die mede daarmee het ademen bemoeilijken. Als je al lang astma hebt, is het alsof je vaak naar de sportschool gaat: de spieren in de luchtwegwand worden sterker, en dus dikker, en de benauwdheid bij een astma-aanval wordt erger.”

Bronchiale thermoplastiek
Er bestaat een therapie om de spierlaag te verzwakken (dunner te maken) door de luchtwegwand te verhitten. Deze therapie heet bronchiale thermoplastiek en wordt uitgevoerd tijdens een bronchoscopie. De luchtwegen van de longen worden dan van binnenuit bekeken en behandeld, door middel van een dun slangetje met camera die ingebracht wordt via de mond.

Bonta: “Het is echter moeilijk vast te stellen hoe dik de spierlaag bij astmapatiënten is. Dat is enkel vast te stellen door een stukje weefsel (biopt) af te nemen, wat meer invasief is en bovendien alleen de spierlaagdikte bepaalt op die plek.” Patiënten worden nu geselecteerd voor een behandeling met bronchiale thermoplastiek op basis van ziektekenmerken en symptomen, maar niet alle patiënten hebben evenveel baat bij bronchiale thermoplastiek.

Nieuwe beeldvormende techniek
In hun onderzoek laten De Boer, Bonta en Annema nu voor het eerst zien dat een nieuwe beeldvormende techniek, polarisatie-gevoelige OCT (Optische Coherentie Tomografie), in staat is om bij astmapatiënten de spierlaagdikte te bepalen, zónder deze biopten af te nemen. Bovendien kan voortaan de spierlaagdikte niet alleen op de plaats van het biopt, maar over de gehele luchtweg worden bepaald.

Om met de nieuwe laser-OCT-techniek beelden van de luchtwegwand van de longen te maken wordt een minieme katheter met een diameter van 1,4 mm via de mond ingebracht. De polarisatie van het OCT-licht wordt gebruikt om de richting en hoeveelheid van de spiervezels te bepalen. Deze nieuwe techniek kan een spierlaagdiktemeting doen die overeenkomt met biopten.

Met deze nieuwe techniek hopen de onderzoekers dat in de toekomst makkelijker bepaald kan worden wie in aanmerking komt voor een behandeling met bronchiale thermoplastiek. Bovendien kan het effect van de behandeling met bronchiale thermoplastiek op de luchtwegen direct gemeten worden.

De onderzoekers gaan in vervolgonderzoek kijken of niet alleen de spierlaag, maar ook de hoeveelheid bindweefsel in de luchtwegwand gemeten kan worden.

Foto: Alfonso Cerezo, via Pixabay