Nieuwe methode voor diagnose Parkinson in zicht

18 maart 2021
Een nieuwe studie wijst uit dat de ziekte van Parkinson kan worden vastgesteld op basis van chemische verbindingen die voorkomen op het huidoppervlak. Deze bevindingen zouden kunnen leiden tot een nieuwe test om de neurodegeneratieve aandoening nauwkeurig, snel en kosteneffectief te diagnosticeren door middel van een eenvoudig en pijnloos huidmonster met een wattenstaafje.

Het onderzoek werd geleid door de Universiteit van Manchester in samenwerking met wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en twee andere universiteiten. Zij ontwikkelden een techniek om de chemische verbindingen te analyseren die voorkomen in talg – de olieachtige substantie die een beschermend laagje over de huid vormt – en veranderingen bij mensen met de ziekte van Parkinson te identificeren. In hun nieuwe onderzoek, dat recent is gepubliceerd in Nature Communications, presenteren de wetenschappers nieuwe diagnostische biomarkers voor de ziekte van Parkinson die worden aangetroffen in talg. Biomarkers zijn indicatoren voor een bepaalde aandoening in het menselijk lichaam.

Parkinson herkennen met 85% nauwkeurigheid
Mensen met de ziekte van Parkinson produceren mogelijk meer talg dan normaal, een aandoening die seborroïsch eczeem wordt genoemd. Voor de studie selecteerden de onderzoekers 500 mensen met en zonder parkinson. Bij deze mensen werden talgmonsters afgenomen van hun bovenrug. Met behulp van verschillende methoden voor massaspectrometrie werden tien chemische verbindingen in talg gevonden die bij mensen met de ziekte van Parkinson vaker of juist minder vaak voorkwamen. Uitsluitend op basis van deze stoffen konden de personen met parkinson met een nauwkeurigheid van 85% worden onderscheiden. Daarnaast kunnen de nieuw ontdekte biomarkers ook inzicht geven in de manier waarop de aandoening zich ontwikkelt.

Ongeveer 10% van de geanalyseerde monsters kwam uit Nederland. Analytisch scheikundige Anouk Rijs (VU) verzamelde de monsters samen met neuroloog Rob de Bie (Amsterdam UMC). "Het mooie is dat de Nederlandse monsters overeenkomen met die uit het Verenigd Koninkrijk, dus hoewel we in Nederland een ander voedingspatroon hebben, met in het algemeen meer zuivelproducten, hebben we dezelfde biomarkers gevonden."

Belangrijk nieuw hulpmiddel voor klinische studies
Het afnemen van huidmonsters zou wel eens een belangrijk hulpmiddel kunnen worden bij klinische studies. Het kan onderzoekers helpen te meten of nieuwe experimentele behandelingen de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson kunnen vertragen, stoppen of omkeren. Daarnaast zijn er nog veel meer aandoeningen die verwant zijn aan parkinson en vergelijkbare symptomen hebben. Het is soms moeilijk parkinson in een vroeg stadium te herkennen doordat andere aandoeningen op het eerste gezicht dezelfde klachten geven. Het huidonderzoek kan helpen in een vroeg stadium duidelijkheid te krijgen over de specifieke aandoening die iemand heeft.

Met dit onderzoek bouwt het team voort op zijn recente bevindingen over het gebruik van vluchtige verbindingen voor het diagnosticeren van de ziekte van Parkinson, die een paar weken geleden zijn gepubliceerd in ACS Central Science. In de toekomst gaat Rijs een gecombineerde methode van infraroodspectroscopie en massaspectrometrie testen en evalueren die op dit moment wordt ontwikkeld in het nieuwe MS-LaserLab van de VU. "De combinatie van die twee methoden maakt het mogelijk moleculaire vingerafdrukken van geselecteerde massa's te meten. Op die manier kunnen we de gevonden biomarkers eenduidig identificeren."

Meer informatie over deze studie is te vinden in het persbericht van de Universiteit van Manchester.