Nieuwe manager VU-NT2

23 september 2021
Lydia Veldhuis, de nieuwe afdelingsmanager van VU-NT2, stelt zich voor.

Sinds juli 2021 werk ik als afdelingsmanager VU-NT2, waarmee ik Ivet van der Eerden opvolg die na 11 jaar bij VU-NT2 gewerkt te hebben met pensioen is gegaan. Het is een afdeling die stáát en ik heb veel zin om samen met alle collega’s een waardevolle bijdrage te leveren aan een samenleving die diversiteit en inclusie bevordert.

Wat een mooi vak!

Nu ik een paar maanden bij VU-NT2 werkzaam ben zou ik tegen alle NT2-professionals willen zeggen: wat heb jij een mooi vak. Taal is enorm belangrijk voor iemand die verhuist naar een ander land, of het nu een expat of een inburgeraar is. Daarmee valt of staat hun integratie, hun gevoel zich ergens thuis te voelen, vrienden te maken, werk te vinden, voor zichzelf te zorgen en alles te doen waarmee je je leven vorm geeft en leuk maakt. Dankzij NT2-onderwijs kunnen zij meer kansen grijpen en hun talenten hier verder ontplooien. Bij de Hogeschool van Amsterdam waar ik gewerkt heb, was ik al geregeld verrast door de focus en het enthousiasme van vluchtelingen en hoe snel zij zich de Nederlandse taal eigen maken om te kunnen studeren. Dat lukt hen alleen door hun enorme drive en door de goede docenten die hen bijstaan in hun taalverwerving. Het is mooi werk en van groot maatschappelijk belang. Ik vind het fijn daar een bijdrage aan te mogen leveren.

Nieuwe uitdagingen
In mijn laatste baan, hoe leuk ook, miste ik de omgeving van het hoger onderwijs en het gevoel een belangrijk maatschappelijk belang te dienen. Bij VU-NT2 heb ik beide teruggevonden! En ik trof een ervaren, kundig en enthousiast team medewerkers aan. Gelukkig maar, want onlangs is VU-NT2 de aanbesteding gegund voor de ‘Onderwijsroute’ binnen de nieuwe Inburgeringswet en samen met NL Training hebben we ook de ‘B1-route’ gegund gekregen. Dat zal nieuwe uitdagingen met zich mee brengen. Daarnaast bieden we steeds meer cursussen op maat aan, zowel voor NT2-docenten als voor expats en gaan we meer aandacht aan onderzoek geven.

Zes teams en nog veel meer diensten
Tijdens mijn eerste weken bij VU-NT2 was ik verrast door de veelheid en diversiteit aan diensten die de medewerkers ontwikkelen en verzorgen. Het zijn stuk voor stuk duizendpoten. VU-NT2 bestaat uit team Professional dat zich richt op het opleiden en nascholen van NT2-docenten, team Expert dat lesmaterialen ontwikkelt en team Academy dat taalonderwijs verzorgt voor inburgeraars, expats en internationale studenten en medewerkers van de VU. Een aantal medewerkers is actief in twee of drie teams. De ondersteuning komt van de teams Office en Communicatie. Iedereen werkt nauw samen om het beste NT2-onderwijs te geven, te ontwikkelen en te ondersteunen. Mijn eigen functie bestaat uit onder andere strategieontwikkeling, aansturing en begeleiding van de medewerkers en het onderhouden van contacten binnen de VU en met onze partners en klanten.

Sinds kort is er een nieuwe loot aan de stam: team Research, dat zich zal richten op zowel gesubsidieerd wetenschappelijk als praktijkgericht onderzoek. Zo zijn we net gestart met een onderzoek in opdracht van Cito. Ook werken we samen met de afdeling Toegepaste Taalwetenschappen van de VU.

Groei en ontwikkeling
Ik kreeg de vraag wat mij drijft in mijn werk, wanneer ik tevreden ben. Als ik daarover nadenk kom ik uit op twee begrippen: groei en ontwikkeling. Ik word blij als ik dat zie gebeuren bij cursisten, zowel taalleerders als docenten en vrijwilligers, vooral ook als ze er zelf tevreden en blij mee zijn. Net zo belangrijk is voor mij de ontwikkeling van de medewerkers. Er wordt veel en hard gewerkt bij VU-NT2, er is altijd veel te doen en alle collega’s zijn zeer gedreven. Vanuit mijn rol wil ik bijdragen aan een minder hoge werkdruk, waardoor er ook voldoende tijd is voor eigen ontwikkeling en groei en innovatie op het gebied van het onderwijs. En vooral veel werkplezier!

Persoonlijk
Voordat ik bij VU-NT2 kwam werkte ik bij de Vereniging Eigen Huis als afdelingsmanager Kennis.  Daarvoor, direct na mijn studies psychologie en communicatiewetenschap, heb ik zo’n 10 jaar gewerkt in verschillende marketingcommunicatie- en managementfuncties bij onder andere de gemeente Rotterdam en een Amerikaanse softwarebedrijf. Vervolgens ruim 10 jaar bij de Hogeschool van Amsterdam, als projectleider en afdelingshoofd bedrijfsbureau bij verschillende opleidingen.
Naast mijn werk breng ik graag tijd door met mijn zoon en ik doe dat het liefst actief (wandelen, hardlopen, zwemmen, klimmen). Maar ook ontspannen in pretpark, dierentuin, bioscoop of op de bank gamend. Regelmatig ook gecombineerd met vrienden of vriendinnen en hun kinderen.

Heb je ideeën of suggesties waarover je met me van gedachten wilt wisselen? Wees welkom, ik sta er altijd voor open.

Lydia Veldhuis
a.c.veldhuis@vu.nl