Maak op Lowlands een praatje met een robot

8 juli 2021
Hoe voelt het als je met een robot praat? Dit jaar kunnen Lowlandsbezoekers in gesprek met een sociale robot. Tijdens een experiment op het festival onderzoekt de Vrije Universiteit Amsterdam samen met Hogeschool Utrecht hoe mensen dat ervaren.

Mens en machine zullen in de toekomst steeds vaker samenwerken. Humanoïde (mensvormige) robots spelen daarbij een belangrijke rol. Om de interactie tussen mens en robot goed te laten verlopen, is het nodig dat ze elkaar begrijpen. De Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Utrecht organiseren daarom een experiment tijdens het wetenschapsprogramma Lowlands Science, waarbij bezoekers in gesprek kunnen met een sociale robot.

Het experiment op Lowlands staat onder leiding van wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam (prof. dr. Elly Konijn, Daniel Preciado Vanegas, Jaap Kruijt, Veerle Hobbelink, Mara Polak en Peggy van Minkelen) en Hogeschool Utrecht (drs. ing. Matthijs Smakman). Op vrijdag 20 en zondag 22 augustus tussen 12:00 en 20:00 staat het team op het Lowlandsterrein.

Lowlandsbezoekers die meer willen weten over het onderzoek naar sociale robots kunnen zaterdag 21 augustus van 14:55 tot 15:40 terecht in de Echo. Hoogleraar mediapsychologie Elly Konijn (VU) geeft dan een presentatie samen met David Abbink, hoogleraar Haptic Human-Robot Interaction aan de TU Delft.