Klaver benoemd tot hoofd van de afdeling Beliefs & Practices

17 juni 2021
Het Bestuur van de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft VU-hoogleraar Miranda Klaver benoemd tot hoofd van de afdeling Beliefs & Practices per 1 augustus 2021.

Klaver is opvolger van VU-hoogleraar Gijsbert van den Brink, die deze taak ruim vier jaar vervulde. Naast haar nieuwe functie bekleedt Klaver de leerstoel Antropologie van de religie, met speciale aandacht voor charismatisch christendom. Zij maakt deel uit van het Herman Bavinck centrum voor gereformeerde en evangelicale theologie (HBCRET) en zal haar nieuwe taak uitoefenen naast haar huidige onderzoek.

Beliefs & Practices
In de afdeling Beliefs & Practices werken ruim vijftig onderzoekers vanuit empirische, conceptuele en hermeneutische methoden samen in academisch onderzoek, onderwijs en valorisatie op het gebied van religie en theologie. Zij komen disciplinair en confessioneel uit zeer diverse achtergronden. Een deel van hen behoort tot één van de vele seminaria die hun ambtsopleiding bij de VU ondergebracht hebben. Klaver: “Het is een uitdaging een zo breed samengestelde groep academici als een hecht team te laten samenwerken. Maar juist de VU heet docenten en studenten van heel verschillende komaf welkom en maakt die diversiteit ook productief. Dan zul je dus niet langs elkaar heen moeten leven, maar samenwerken”. Klaver benadrukt: “In de praktijk van onderwijs en onderzoek met hun vele spannende vragen kan dat ook heel goed. De afgelopen tijd zijn ook al belangrijke en veelbelovende stappen gezet in dit proces. Het is een voorrecht daar de komende jaren op voort te kunnen bouwen.”

Theologie & Religiewetenschap
De Faculteit Religie en Theologie van de VU huisvest de grootste opleiding in theologie en religiewetenschap in Nederland. Ze kent naast Beliefs & Practices ook nog de afdeling Text & Traditions, waarin onder leiding van VU-hoogleraar Matthias Smalbrugge onderzoekers naar heilige teksten samenwerken met kerk- en religiehistorici.