Joint bachelor Theologie is topopleiding volgens Keuzegids

12 november 2021
In de Keuzegids Universiteiten 2022 krijgen vier VU-bacheloropleidingen het kwaliteitszegel ‘topopleiding’, waaronder de joint bachelor Theologie (PThU/VU). De opleiding behoort hiermee tot de beste in Nederland.

De bacheloropleiding scoort met name goed op het gebied van inhoud en docenten. Maar de studenten beoordelen ook toetsing en sfeer bovengemiddeld. Welmoet Boender (VU) en Ronelle Sonnenberg (PThU), opleidingscoördinatoren van de joint bachelor: "Dit is een mooie beloning voor hard werken van gekwalificeerde ondersteunende en wetenschappelijke staf van de PThU en de VU faculteit Religie en Theologie. Fijn dat studenten met plezier bij ons studeren."

Kwaliteitsmeting op basis van NSE21
De kwaliteitsmeting van de Keuzegids is gebaseerd op de studentenoordelen, afkomstig uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2021. Door de nieuwe opzet van de enquête zijn de beoordelingsthema’s (inhoud, docenten, toetsing, voorbereiding, loopbaan en sfeer) anders dan in voorgaande jaren, waardoor er sprake is van een nulmeting. De nieuwe rankings van de best scorende universiteiten zijn daardoor niet vergelijkbaar met die van voorgaande jaren.

Hoge waardering
Naast de opleiding Theologie, krijgen ook de bacheloropleidingen Aardwetenschappen, Biologie en Geneeskunde het predicaat ‘topopleiding’. De opleidingen Geschiedenis, Medische Natuurwetenschappen, Farmaceutische Wetenschappen, Sociologie, Philosophy, Politics & Economics, Communicatie- en Informatie Wetenschappen, Econometrie en Operationele Research, Media, Kunst, Design en Architectuur scoren in de gids allen vier van de vijf sterren.

Mirjam van Praag, rector a.i., “Ik ben enorm trots op dit resultaat. Onze docenten en ondersteuners hebben een topprestatie geleverd, zeker gezien de moeilijke omstandigheden door COVID-19 en de hoge werkdruk. We gaan de goede resultaten vieren en uiteraard verbeteringen aanbrengen waar die door de NSE gesuggereerd worden. Deze feedback van studenten is waardevol voor ons."

In de ranglijst van klassieke universiteiten staat de Universiteit Utrecht op één en de Radboud Universiteit Nijmegen op twee.  De VU deelt haar derde plaats met de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen.