Joeri Tijdink nieuw lid van De Jonge Akademie

9 december 2021
Filosoof en psychiater Joeri Tijdink is een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie van de KNAW.

De Jonge Akademie leden zijn onderzoekers uit verschillende disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen en minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Tijdens hun vijfjarige lidmaatschap maken ze zich sterk voor projecten op het gebied van wetenschapsbeleid, interdisciplinariteit, wetenschap en maatschappij en internationalisering.

Wat is verantwoord onderzoek?
Joeri Tijdink (meta-research en psychiatrie, Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC) probeert deze vraag te beantwoorden in zijn onderzoek dat zich richt op het voorkomen van twijfelachtige onderzoekspraktijken en het verbeteren van de betrouwbaarheid van wetenschap en wetenschappers. Hij zet zich enerzijds in voor kwesties die individuele onderzoekers aangaan, zoals een gezond onderzoeksklimaat en goede supervisie en anderzijds voor die van het academische systeem als geheel, zoals publicatiedruk en eerlijke verdeling van onderzoeksgelden.

Tijdink is betrokken bij verschillende interdisciplinaire, (inter)nationale projecten die zich richten op het stimuleren van verantwoord onderzoek. Daarnaast is hij praktiserend psychiater. Bij De Jonge Akademie is hij van plan om op een positieve manier aandacht te genereren voor mentale gezondheid onder (jonge) wetenschappers, het belang van een verantwoord onderzoeksklimaat inzichtelijk maken en de schoonheid van de wetenschap in al haar facetten belichten.

Over De Jonge Akademie
De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid. Zij organiseert inspirerende activiteiten voor verschillende doelgroepen op het gebied van interdisciplinariteit, internationalisering, wetenschapsbeleid en wetenschap en maatschappij. De vijftig leden waren op het moment van benoeming minder dan tien jaar geleden gepromoveerd. Deze wetenschappers vertegenwoordigen samen een breed spectrum van wetenschappelijke disciplines en ze zijn werkzaam bij Nederlandse universiteiten en een groot aantal onderzoeksinstituten. Hun lidmaatschap duurt vijf jaar, elk jaar stromen er tien leden in en uit. De Jonge Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zij worden officieel als lid geïnstalleerd op 22 maart 2022.

Meer informatie over de andere leden op de website van de KNAW.