Jesse Jonkman naar Canadese universiteit met Rubicon beurs

4 oktober 2021
Antropoloog Jesse Jonkman van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft een Rubicon-financiering van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) gekregen. Met deze beurs gaat Jonkman 24 maanden onderzoek doen aan de University of New Brunswick in Fredericton, Canada.

Jonkman zal de financiering gebruiken om te onderzoeken hoe Canadese bedrijven en Colombiaanse kleinschalige mijnwerkers tegen en met elkaar werken in de zoektocht naar goud. Op steeds meer plekken ter wereld lopen de spanningen tussen mijnbouwbedrijven en lokale gemeenschappen hoog op.

Jonkman is begin dit jaar cum laude gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn promotieonderzoek stond in het teken van de sociale en politieke organisatie van kleinschalige mijnbouw in Colombia. “Dit soort mijnbouw is grotendeels informeel en vindt plaats in regio’s die vaak worden neergezet als wetteloos en niet georganiseerd,” legt Jonkman uit. Hij wilde laten zien hoe de mijnwerkers zich organiseren en de wet juist gebruiken in het dagelijks leven.

Jonkman verbleef 13 maanden in Colombia voor veldwerk. “Ik hing rond in mijnen, deed mee met kleinschalige mijnbouw, hield gesprekken met mijnwerkers,” vertelt Jonkman. “Een deel van deze mijnbouw is zeer controversieel en wordt als ‘crimineel’ bestempeld door de nationale overheid. Er vinden regelmatig politieoperaties plaats en mijnwerkers worden gearresteerd. Soms kostte het dus wat moeite om vertrouwen te winnen. Langdurig antropologisch veldwerk hielp hierbij.”

Komende tijd zal Jonkman zijn focus richten op grootschalige mijnbouw. “In Colombia is altijd veel kleinschalige mijnbouw geweest. De laatste decennia mengen grote bedrijven zich daarin, bijvoorbeeld uit Canada. Dat leidt tot spanningen en conflicten met lokale gemeenschappen. Ik wil onderzoeken hoe lokale mijnwerkers zich verhouden tot die grote bedrijven, hoe ze hun werk blijven doen en hoe dat werk beïnvloed en gehinderd wordt door die grote bedrijven.”

Met de Rubicon-financiering gaat Jonkman naar de University of New Brunswick, waar hij zich zal aansluiten bij een onderzoeksgroep met expertise op dit onderwerp. Daarnaast zal hij opnieuw veldwerk gaan verrichten in Colombia. “Ik kijk ernaar uit samen te werken en kennis uit te wisselen met de wetenschappers van de University of New Brunswick. Ik ben heel blij met de mogelijkheid om twee jaar de vrijheid te hebben met mijn eigen onderzoek aan de slag te gaan.”

24 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.