Ismintha Waldring ontvangt beurs van VCAS/VU Talentfonds

2 september 2021
Het VCAS/VU Talentfonds heeft socioloog Ismintha Waldring een beurs van 40 duizend euro toegekend, vanwege haar inzet voor onderwijs en maatschappelijke impact. Waldring houdt zich bezig met diversiteit, inclusie en ‘belonging’.

“De thema's waar Dr. Waldring op focust zijn zeer maatschappelijk relevant en sluiten goed aan bij de kernwaarden van VU Amsterdam,” schrijft de adviescommissie namens het VCAS/VU Talentfonds. “We prijzen Ismintha Waldring voor de manier waarop zij in staat is haar onderzoek te vertalen naar verschillende velden: beleidsvorming binnen de VU en in de gemeente Amsterdam. Ook in de media en in maatschappelijke debatplatformen laat zij van zich horen. Dr. Waldring zet podcasts en kennisclips in voor het vergroten van de impact van haar onderzoek. Daarmee brengt zij de VU op een positieve manier onder de publieke aandacht.”

Waldring laat weten ontzettend blij te zijn met de toekenning. “Ik heb met plezier de afgelopen jaren geprobeerd een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat omtrent discriminatie, 'belonging' en diversiteit, maar het is vaak wel een bijdrage die ik in mijn eigen tijd deed.”

Wat ze precies met de beurs gaat doen weet Waldring nog niet. “Wel zou ik graag een deel ervan inzetten om nieuwe afleveringen van de podcast ‘Connecting@VU’ te maken. Deze podcast bestaat vooralsnog uit drie afleveringen. De eerste daarvan is nu te beluisteren via -onder andere-  de VU radio. In deze podcast gaan we met verschillende studenten en medewerkers van de VU in op kwesties die betrekking hebben op gevoelens van 'belonging' (waarom en wanneer voelen mensen zich thuis op de VU?), maar bespreken we ook lastige onderwerpen als discriminatie, privilege, uitsluiting en hoe we elkaar beter kunnen begrijpen en vinden op de universiteit,” vertelt Waldring. “Het gaat er in de podcast niet om dat iedereen hetzelfde moet denken, maar het gaat juist om verschil, en hoe we ondanks verschil wel connecties met elkaar kunnen blijven maken.”

Dit werk wil ze met deze toekenning graag voortzetten. “Dankzij deze beurs krijg ik de mogelijkheid mijn onderzoek naar sociale grenzen en gevoelens van 'belonging' en ervaringen met exclusie en discriminatie verder uiteen te zetten in het maatschappelijk veld. Ik zou graag ook binnen de VU meer een bijdrage willen leveren aan initiatieven en gesprekken die hierover gaande zijn.”