Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Huibregtsenprijs 2021 voor hoogleraren Bhulai en Van der Mei

4 oktober 2021
VU-hoogleraar Business Analytics Sandjai Bhulai en hoogleraar Toegepaste wiskunde Rob van der Mei (Centrum Wiskunde & Informatica /VU) hebben de Huibregtsenprijs 2021 gewonnen met hun onderzoeksproject 'Wiskunde voor een veiliger en gezonder Nederland'.

Zij ontvangen de prijs omdat zij wetenschappelijke kwaliteit en vernieuwing van hun onderzoek weten te combineren met een bijzondere maatschappelijke waarde. “We hebben onder meer methoden en modellen ontwikkeld die ervoor zorgen dat ambulances vaker op tijd komen. Het gaat niet alleen om het publiceren in mooie wetenschappelijke tijdschriften. Het is vooral een voorbeeld van hoe wetenschap kan helpen om levens te redden,” aldus Rob van der Mei.

De prijs is 4 oktober uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Nieuwe Kerk in Den Haag en bestaat uit een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, een workshop, aangeboden door het Lorentz Center in Leiden en 25 duizend euro. Dit bedrag mogen Bhulai en Van der Mei gebruiken voor onderzoeksactiviteiten.

Slimme planning ambulances
Al meer dan twintig jaar zoeken Sandjai Bhulai en Rob van der Mei samen naar wiskundige oplossingen voor uiteenlopende maatschappelijke problemen. Ambulances moeten bijvoorbeeld binnen vijftien minuten aanwezig zijn bij urgente situaties, maar dit lukt niet altijd. Bhulai en Van der Mei ontwikkelden een nieuwe planningsmethode voor ambulances die het aantal te late aankomsten met 25 tot 30 procent verminderde. Hun methode wordt inmiddels in een aantal veiligheidsregio’s gebruikt en is ook inzetbaar voor de brandweer, politie, wegenwacht en onderhoudsdiensten.

Daarnaast werken zij onder andere aan het terugbrengen van de wachttijden in de ouderenzorg, zelfmoordpreventie, het bestrijden van cybercriminaliteit en het snel herkennen van nieuws op social media. Die laatste methode wordt gebruikt door nu.nl en het ANP. Ook hebben zij in het kader van het COVID-19- vaccinatieproces, samen met een groep VU-studenten, model­len en een planningstool ontwikkeld voor het optimaal verdelen van vacci­naties over de priklocaties, waarmee zoveel mogelijk mensen kunnen worden gevaccineerd.

Uit het juryrapport
De jury zegt over het project: “De geboden wiskundige oplossingen zijn efficiënt en elegant. Wat echt uitzonderlijk is binnen dit vakgebied is hoezeer Bhulai en Van der Mei zich inspannen om ervoor te zorgen dat hun werk in de praktijk gebruikt wordt. Bij het nieuwe systeem voor ambulanceplanning is er tijdens de pilot bijvoorbeeld heel goed geluisterd naar de feedback van ambulanceverpleegkundigen opdat het systeem voor hen werkbaar is.” De jury is onder de indruk van het teamwork van Bhulai en Van der Mei en hun bijzondere samenwerkingen met allerlei maatschappelijke partijen. “Dit is wiskunde voor op de straat”, aldus de jury.

Huibregtsenprijs
De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat overtuigend zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. De jury, onder leiding van de president van de KNAW Ineke Sluiter heeft uit 31 voordrachten zes onderzoeken geselecteerd. Van deze projecten is een film gemaakt en op de Avond van Wetenschap & Maatschappij vertoond. Hoogleraar Neurologie Wiesje van Flier van Amsterdam UMC was ook genomineerd voor deze prijs. Vorig jaar ontvingen VU-hoogleraren Johan Hoorn en Elly Konijn de prijs voor ‘Alice – een elektromechanisch kleinkind dat eenzaamheid verdrijft.’