Grote subsidie voor onderzoek nieuwe slangenbeetbehandelingen

16 juni 2021
Analytisch chemicus Jeroen Kool (Vrije Universiteit Amsterdam) ontving onlangs samen met Nick Casewell (Liverpool School of Tropical Medicine) en Chris Ulens (KULeuven) twee Wellcome beurzen van in totaal meer dan 4 miljoen euro voor onderzoeksprojecten naar het ontwikkelen van nieuwe slangenbeetbehandelingen.

Een generieke behandeling voor giftige slangenbeten
Een van de meest voorkomende dodelijke verschijnselen bij slangenbeten is neurotoxiciteit. Daarbij wordt er schade veroorzaakt aan het zenuwstelsel door neurotoxines die de zenuwtransmissie blokkeren. Om de activiteit van deze neurotoxines te remmen, gaan de wetenschappers moleculen gebruiken die de receptoren nabootsen waaraan die toxines zich binden in het lichaam.

Uit een eerdere pilot van Kool en collega’s bleek dat zulke 'lokvogelreceptoren' grote potentie hebben om neurotoxische gifstoffen te neutraliseren, ongeacht slangensoort (in tegenstelling tot antigif) en bij een lagere dosering dan antigif. Dit onderzoek zou daarom kunnen leiden tot een enkele generieke behandeling van neurotoxische slangenbeten wereldwijd.

Eerste hulp na een slangenbeet
In veel onderontwikkelde landen duurt het een tijd voordat je na een slangenbeet in een ziekenhuis geholpen kunt worden vanwege de grote afstand tot een ziekenhuis of de afwezigheid van het juiste antigif. Het blokkeren van pathologische gif toxines met kleine moleculen heeft een grote potentie om goedkope, veilige en effectieve hulp te leveren ter plekke middels een medicijn voor oraal gebruik (zoals een pil) kort na een slangenbeet, voorafgaand aan de daaropvolgende opname in een ziekenhuis.

Tot op heden is slechts een handvol toxineremmers grondig onderzocht. Kool en zijn collega's gaan daarom meer dan 50.000 moleculen screenen met behulp van high-throughput screeningtechnieken om zo moleculen te vinden die pathologische toxines neutraliseren in gif van veel verschillende slangensoorten. Ook zullen alle geregistreerde geneesmiddelen gebaseerd op kleine moleculen, die tot nu toe zijn ontwikkeld voor de behandeling van andere ziekten, worden onderzocht op hun potentie als oraal beschikbare generieke slangenbeetmedicijnen. Aan het einde van het project zullen de wetenschappers een portfolio van moleculen opleveren die klaar zijn voor vertaling in klinische studies om hun tolerantie en werkzaamheid als behandeling voor slangenbeten te beoordelen.

Over Wellcome
Wellcome is een politiek en financieel onafhankelijke wereldwijde liefdadigheidsinstelling, gefinancierd door een investeringsportefeuille. Kool, Casewell en Ulens ontvingen twee Snakebite Grants. Deze beurzen zijn bedoeld voor wetenschappers die werken aan innovatieve benaderingen om de volgende generatie behandelingen voor slangenbeten te ontdekken en te ontwikkelen.

Beeld credits: Jory van Thiel