Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Grootste groep zorgmedewerkers voelt zich niet gehoord

16 november 2021
De grootste beroepsgroep in de zorg, verzorgenden Individuele Gezondheidszorg (IG), ervaren vaak een gemarginaliseerde positie: ze voelen zich niet gezien, gehoord en erkend. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat met subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid is uitgevoerd, en waarvan de resultaten 15 november aan dat Ministerie zijn aangeboden.

Onlangs gaf minister De Jonge aan met 10 miljoen euro zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden IG in zorgorganisaties een flinke stimulans te willen geven, om zo bij te dragen aan het behoud van medewerkers voor de zorg. Dat is essentieel met de huidige grote tekorten op de arbeidsmarkt. “Ons onderzoek laat zien wat je kunt doen om deze beroepsgroep grotere zeggenschap te geven,” aldus organisatiewetenschapper Marieke van Wieringen, onder wiens leiding het onderzoek plaatsvond.

Verzorgenden IG verlenen als beroepsgroep het grootste aandeel van de zorg. Dat doen ze vooral in de ouderenzorg in verpleeghuizen en de wijkverpleging, maar ook in de kraamzorg en de gehandicaptenzorg. Daarmee zijn ze onmisbaar, tegelijk zijn ze vaak onzichtbaar. Verzorgenden IG zijn lang niet altijd in beeld bij managers, beleidsmakers en bestuurders in zorgorganisaties of bij landelijke beleidsmakers. Daar staat tegenover dat ze zelf weinig van zich laten horen.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben samen met Hogeschool Inholland en het ROC Nova college 2,5 jaar onderzoek gedaan naar de stem en positie van verzorgenden IG. Ze brachten in kaart wat verzorgenden IG nodig hebben om een stem te ontwikkelen en die uit te dragen, hoe zij in een positie kunnen komen waarin die stem gehoord wordt en het vak de erkenning krijgt die het verdient.

“Zeggenschap moet van twee kanten komen,” aldus Van Wieringen. “Ook voor verzorgenden IG ligt er een opgave. Om naar voren te durven stappen, hun rol en kennis uit te dragen en samen verantwoordelijkheid te nemen voor een prettig, collegiaal werkklimaat. Dat vraagt ook om goed en ondersteunend werkgeverschap. Dat betekent dat zorgorganisaties zeggenschap door verzorgenden IG moeten faciliteren, en dat managers en beleidsmakers medewerkers zien en naar ze luisteren, zodat ze weten wat er in de zorgpraktijk speelt.”

Lees het hele rapport hier. Bekijk hier visuele representaties van wat het rapport betekent voor verzorgenden en voor beleidsmakers.