Freek van Ede wint NVP Early Career Award 2021

23 december 2021
VU-onderzoeker Freek van Ede krijgt de award van de NVP (Nederlandse Vereniging Psychonomie) voor zijn vernieuwende onderzoek in de cognitieve psychologie, specifiek voor zijn studies naar aandacht en werkgeheugen. Van Ede ontvangt de prijs op de (door corona verschoven) 18e NVP Winter Conferentie die plaatsvindt van 28 t/m 30 april 2022.

Voorbereiding op toekomstig gedrag
Van Ede is een cognitief neurowetenschapper die onderzoekt hoe het menselijk brein zich voorbereidt op aankomend gedrag. Hoe we sensorische informatie selecteren, prioriteren en behouden en dit vertalen in doelgerichte actie. Van Ede: “Ik zie en pleit voor het perspectief van de hersenen als een fundamenteel dynamisch, anticiperend en actiegericht orgaan waarin de cognitieve kernconstructies van 'aandacht' en 'werkgeheugen' centraal staan.”

Daarbij kijkt hij verder dan conventionele benaderingen en creëert innovatieve laboratoriumtaken en analysebenaderingen om de ontwikkeling van deze cognitieve kernprocessen - en hun onderlinge relatie - in de tijd te bestuderen. Op dit moment werken van Ede en zijn team (the Proactive Brain Lab) aan de centrale vraag hoe informatie in het werkgeheugen wordt vastgehouden en geprioriteerd met oog op toekomstige gedragsdoelen.

Loopbaan
Van Ede werkt sinds juli 2020 aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) waar hij binnenkwam met een ERC Starting Grant "MEMTICIPATION" (gericht op integreren van onderzoek naar “working memory” en “anticipation” - werkgeheugen en anticipatie). Eerder in 2021 won hij al de Rising Star Award van de Association for Psychological Society (APS). Van Ede promoveerde in 2014 aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en deed vervolgens voor vijf jaar onderzoek aan de Universiteit van Oxford, als post-doc bij het Oxford Centre for Human Brain Activity.

NVP Early Career Award
De Early Career Award wordt eens in de twee jaar gegeven aan één onderzoeker in het vakgebied van de cognitieve neurowetenschappen die in Nederland werkzaam is, en niet langer dan 8 jaar geleden gepromoveerd is. De NVP heet tegenwoordig volledig NVP Dutch Society for Brain and Cognition.