Ewa Strzelecka ontvangt Marie Skłodowska-Curie Fellowship

1 september 2021
Antropologe Ewa Strzelecka heeft een Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship ontvangen om de komende twee jaar onderzoek te doen aan de Vrije Universiteit Amsterdam in het kader van het 'Peace Women Project: Rethinking Peace-building: women, revolution, exile and conflict resolution in Yemen'.

Het PeaceWomen project is een onderzoek naar vrouwen, revolutie, gedwongen migratie en vredesopbouw in Jemen en daarbuiten. Door zich te richten op de rol van Jemenitische vrouwelijke activisten en vluchtelingen, zal het onderzoek focussen op de manier waarop Jemenitische vrouwen zich verzetten tegen hun marginalisering en omgaan met hun achtergestelde positie in en buiten het land. Er zal veldwerk worden verricht met Jemenitische activisten en vluchtelingen in Duitsland, Jordanië en Nederland.

"Het project heeft potentie om beleid en politiek op het gebied van gendergelijkheid, internationale migratie, conflictoplossing en vredesopbouw te beïnvloeden. De impact gaat verder dan de academische wereld. Het onderwerp is bijzonder relevant in de huidige context van revolutionaire bewegingen, gewapende conflicten, gedwongen migratie en vluchtelingencrises over de hele wereld," legt Strzelecka uit.

Het PeaceWomen project beoogt onder meer een dieper, kritischer begrip van de rol van vrouwen in postrevolutionaire conflicten en vredesopbouw. Het richt zich op Jemen en de gevolgen van de opstand van 2011 die tot oorlog leidde en meer dan 3,62 miljoen binnenlandse ontheemden en bijna 71 000 vluchtelingen opleverde. Bijna 76% van de ontheemden in Jemen zijn vrouwen en kinderen. Strzelecka: "Na jaren van gewapend conflict is Jemen nog steeds de ergste humanitaire crisis ter wereld. De omstandigheden voor Jemenitische vrouwen en meisjes verslechteren voortdurend. Desondanks zijn Jemenitische vrouwen op alle niveaus actief geweest om vrede tot stand te brengen."

De MSCA Postdoctoral Fellowship zal worden uitgevoerd onder toezicht van dr. Marina de Regt van Sociale en Culturele Antropologie. Marie Skłodowska-Curie Actions zijn financieringen van de Europese Commissie voor onderzoekers uit alle wetenschappelijke disciplines om in Europa te werken. De Individual Fellowships ondersteunen de mobiliteit van ervaren onderzoekers. De MSCA-financiering van ruim 180.000 euro zal Strzelecka's onderzoek de komende twee jaar financieren.

"Ik ben zeer vereerd en bevoorrecht dat mijn project is gefinancierd", reageert Strzelecka op de toekenning. "Dit jaar was bijzonder competitief, met bijna 11.600 voorstellen uit de hele wereld die werden ingediend in het kader van het Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship Programme."

Strzelecka kijkt ernaar uit om haar onderzoek aan de VU te beginnen. "Ik ben ontzettend enthousiast over de kans om me aan te sluiten bij het team van de afdeling Sociale en Culturele Antropologie en de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. VU Amsterdam biedt rijke academische en culturele activiteiten over onderwerpen van mijn onderzoeksinteresses."