Emoena genomineerd voor KNR-Waarderingsprijs 2021

15 oktober 2021
Emoena – leiderschap in een context van levensbeschouwelijke diversiteit - is genomineerd voor de KNR-Waarderingsprijs 2021. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 4 november.

In 2019 startte in Nederland het interlevensbeschouwelijk leiderschapspro­gramma Emoena (vertrouwen), een unieke 18-daagse leergang voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen versterken. Begin oktober 2021 startte de inmiddels derde leergang. Een groep van 22 deelnemers was aanwezig in een van de collegezalen van de Vrije Universiteit Amsterdam als ook enkele leden van het college van grondleggers en enkele alumni, die vertelden over hun ervaringen van de voorgaande jaren.

Leiderschap in tijden van uitdagingen
Decaan Ruard Ganzevoort gaf het startschot met een bevlogen openingsspeech over het belang van interlevensbeschouwelijk leiderschap in tijden van globale uitdagingen, zoals de klimaatverandering, groeiende armoede of de COVID pandemie.

VU-hoogleraar Marianne Moyaert en één van de oprichters van Emoena: “Zo'n eerste Emoenadag voelt altijd een beetje als een eerste schooldag. Er hangt een leuke spanning in de lucht - wie zijn de deelnemers, welke wijsheid en levenservaring brengen ze mee, wat inspireert en motiveert hen en wat zijn hun verwachtingen van dit intensieve programma?”

Levensbeschouwelijke identiteit
Onder de deskundige begeleiding van collega Gertie Blaauwendraad onderzochten ze samen hun levensbeschouwelijke identiteit - de bronnen van waaruit ze leven - en hun aspiraties voor de toekomst en dat allemaal in diverse groep. Na twee jaren van hybride leren, hopen we dat ook het Emoenaprogramma weer voluit kan gaan en dat onze deelnemers hun bruggenbouwende capaciteiten volop kunnen ontplooien.

KNR-Waarderingsprijs 2021
Naast Emoena zijn vijf andere initiatieven genomineerd voor de Waarderingsprijs van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR): de koepelorganisatie van (bijna) alle religieuze ordes en congregaties in Nederland. Meer informatie over alle 6 nominaties vindt u op de KNR-website.