Droogte dreigt voedselvoorziening EU komende jaren te verstoren

16 juni 2021
Een team van onderzoekers onder leiding van Ertug Ercin van de Vrije Universiteit Amsterdam (IVM), concludeert dat bijna de helft van de landbouwinvoer van de Europese Unie in 2050 zeer kwetsbaar wordt voor de toenemende droogte buiten de EU-grenzen, als gevolg van klimaatverandering. Dit kan leiden tot stijgende voedselprijzen en verstoringen in de toeleveringsketen.

Het gaat om producten zoals koffie, cacao, suikerriet en palmolie, tezamen goed voor 44 procent van de landbouwinvoer. Uit het onderzoek blijkt dat de economie van de EU in verschillende emissiescenario's zeer kwetsbaar is voor droogte buiten haar grenzen als gevolg van klimaatverandering. De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in Nature Communications.

De ernst van de droogte in de regio’s waar de EU landbouwproducten uit importeert, zal naar verwachting in 2050 met 35 procent toenemen ten opzichte van het huidige niveau. De meest klimaatgevoelige gewassen die de EU invoert zijn koffie, cacao, suikerriet, oliepalmen en sojabonen. Die zullen veelal afkomstig zijn van locaties met een groot risico op droogte, zoals gebieden in Brazilië, Indonesië en India.

Ertug Ercin licht toe: "De kwetsbaarheid voor klimaatverandering van de Europese agrarische- en voedselsector ligt grotendeels buiten haar grenzen. Daardoor worden sectoren die sterk afhankelijk zijn van de invoer van gewassen, zoals de vlees- en zuivelindustrie, met aanzienlijke risico's geconfronteerd. Om deze risico's te beperken, is het zaak dat de broeikasgasemissies verder worden teruggedrongen. Daarbij moeten de aanpassingsstrategieën in de internationale handel meer op het klimaat worden gericht.”