Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Drie NWO Veni-beurzen voor bètawetenschappers

16 december 2021
Wetenschappers Philip Jansen, Julie Lattaud en Andrii Usachov van de Faculteit der Bètawetenschappen hebben een Veni-beurs toegekend gekregen van maximaal 280.000 euro per persoon. Met deze beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen de wetenschappers gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In totaal hebben vijf wetenschappers van de VU en Amsterdam UMC – locatie VUmc, een Veni-beurs toegekend gekregen. De drie wetenschappers van de Faculteit der Bètawetenschappen doen onderzoek naar de volgende onderwerpen:

Identificeren van beïnvloedbare mechanismen van slapeloosheid, breinveroudering en dementie
Insomnie (slaapproblemen), breinveroudering en dementie staan met elkaar in verband. Of slaapproblemen oorzaak of gevolg zijn van versnelde hersenveroudering, en door welke mechanismen dit komt, is nog niet bekend. Door analyse van grootschalige genetische data en hersenscans wil geneticus Philip Jansen (verbonden aan de VU en Amsterdam UMC) het causale verband achterhalen tussen slaap, hersenveroudering en dementie.

Evolutie van het biologische methaanfilter in de Beaufort Zee
Methaan is een krachtig broeikasgas. Schattingen van methaanemissies zijn echter erg onzeker, wat het maken van nauwkeurige klimaatvoorspellingen belemmert. Bioloog Julie Lattaud gaat methaan-consumerende micro-organismen in de Noordelijke IJszee identificeren. Door te onderzoeken hoe deze organismen op klimaatsverandering in het verleden reageerden, kan zij voorspellingen van toekomstige veranderingen verbeteren.

Zoeken naar spectaculaire handtekeningen van lichte donkere materie bij LHCb
Fysicus Andrii Usachov gaat zoeken naar donkere hadronen - een nieuw type subatomaire deeltjes die het bestaan van donkere materie in het heelal kunnen verklaren. Donkere hadronen kunnen overvloedig worden geproduceerd bij de Large Hadron Collider, waardoor unieke spectaculaire handtekeningen achterblijven in de LHCb-detector.

Veni beurzen
NWO heeft in totaal 89 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering toegekend. Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Lees verder over de Veni's op de website van NWO