Doodnormaal & Levensecht - samenwerking FRT en Hospice Bardo

7 december 2021
De afgelopen weken vond er een masterclass plaats vanuit een samenwerking tussen de Faculteit Religie en Theologie en Hospice Bardo in Hoofddorp.

Vijf weken lang trokken we met een prachtige groep 5 vwo’ers in het kader van de Pre-University College (PUC) op rondom het thema Doodnormaal & Levensecht! De dood als onderdeel van het leven – niet niks om als introductie op de academie in te duiken.

Waar we nog enigszins twijfelden of er misschien vier leerlingen mee zouden willen doen, troffen we een groep van 13 leerlingen bereid na te denken over hun visie op dood en leven. Naarmate de weken vorderden, ontstond steeds meer openheid en toonden de leerlingen reflectievermogen, een kritische houding en vooral een persoonlijke verwerking van het thema. Ieder nam eigen levenservaringen mee en verbond dat in een eindpresentatie aan de behandelde onderwerpen. We zagen hoe een tiener na een eerdere verlieservaring nu een eigen perspectief op omgaan met sterven ontwikkelde. We hoorden hoe een leerling vertelde nooit een voltooid leven te willen ervaren omdat dat impliceert dat haar nieuwsgierigheid en levenslust dan weg zou zijn. We luisterden naar zelfgeschreven poëzie, waarin een andere tiener beschreef hoe de dood een wake up call was, voor een leven vol pieken en dalen dat toch erg graag geleefd wil worden.

En wij waren stil en wreven over het kippenvel op onze armen. Deze leerlingen maakten de masterclass waardevol, inspirerend, en zorgden voor enthousiasme om deze vaker te organiseren!