Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Dion Kramer wint Praemium Erasmianum dissertatieprijs

12 mei 2021
Dion Kramer, universitair docent bij de afdeling Transnational Legal Studies, heeft de Praemium Erasmianum dissertatieprijs 2021 gewonnen voor zijn proefschrift getiteld Earning Social Citizenship: Free Movement, National Welfare and the European Court of Justice waarop hij op 26 november 2020 cum laude is gepromoveerd.

Het promotieonderzoek van Kramer ging over de invloed van het Europees Hof van Justitie op de nationale verzorgingsstaat, in het bijzonder op de toegang tot uitkeringen. Uniek aan dit proefschrift is dat het complex en gespecialiseerd juridisch onderzoek samenbrengt met empirische methodes. Kramer toont precies welke prikkels het Europese recht creëert. Daarnaast onderzoekt hij op basis van een groot aantal interviews, beleidsdocumenten en parlementaire stukken welke gevolgen deze prikkels hebben gehad, en hoe er in de politiek op is gereageerd. Het zo nauwkeurig analyseren hoe het EU recht en het Hof nationaal beleid op dit gebied beïnvloedt, was niet mogelijk geweest zonder deze bijzondere combinatie van juridische en sociaalwetenschappelijke competenties.

Kramer reageert verheugd op het bericht: “Het winnen van de Praemium Erasmianum Dissertatieprijs kwam als een complete verrassing, maar voelt als een bijzonder grote eer. Ik zie het vooral als aanmoediging komende jaren bij de VU te werken aan een Nederlandstalige publiekseditie en me verder vast te bijten in aangrenzende thema’s zoals de Europese platformeconomie en arbeidsmarkt.”

De Dissertatieprijs wordt jaarlijks toegekend aan maximaal vijf buitengewone proefschriften in de vakgebieden geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en rechtsgeleerdheid. De prijs bestaat uit een bedrag van € 3.000,- en een oorkonde. De uitreiking vindt digitaal plaats op 27 mei. In voorgaande jaren zijn de proefschriften van (oud-) collega’s Britta van Beers (2011), Hemme Battjes (2006), Thomas Spijkerboer (2001), Klaas Rozemond (1998) en Ben Vermeulen (1990) ook bekroond.