Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Dim Coumou wordt hoogleraar Climate Extremes & Societal Risk

27 september 2021
Klimaatwetenschapper Dim Coumou is per 1 oktober benoemd tot hoogleraar Climate Extremes & Societal Risk aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Coumou is aangesteld bij zowel het KNMI, voor de vakgroep Weer- en Klimaatmodellen, als het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) aan de VU, waar veel expertise is op het gebied van de maatschappelijke risico’s van klimaatverandering. 

Door de opwarming van de aarde neemt het extreme weer wereldwijd al toe, met grote risico's voor de samenleving en urgente uitdagingen voor de klimaatwetenschap. Coumou wil zich met deze leerstoel gaan richten op het doorgronden van hoe de opwarming van de aarde van invloed is op het aantal én de intensiteit van extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, hevige regenval en aanhoudende droogtes. Door state-of-the-art klimaat- en seizoensvoorspellingsmodellen te combineren met nieuwe data-gedreven technieken, wil hij  betrouwbare en bruikbare informatie over de risico's van extremen leveren. Coumou: “Zo kunnen we toekomstige risico’s nog beter in kaart brengen en ook extreem weer beter voorspellen zodat we tijdig waarschuwingen kunnen afgeven.”

CV
Dim Coumou is auteur van meer dan tachtig peer-reviewed publicaties, waarvan verschillende in toptijdschriften, het vijfde evaluatierapport van het IPCC, drie rapporten van de Wereldbank en verschillende boekhoofdstukken. Coumou is een Web of Science highly cited scientist, wat betekent dat hij meerdere hoog geciteerde papers heeft gepubliceerd die in de top 1 procent van hun vakgebied staan. Hij coördineert het onderzoek tussen IVM en KNMI met een focus op het gebied van Climate Data Science zoals het toepassen van Artificial Intelligence-methoden.