Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Dies Natalis 2021: Bits for democracy

14 oktober 2021
Artificiële Intelligentie is bedoeld om betere beslissingen te nemen. Maar algoritmes die onze democratie beïnvloeden roepen weerstand op. Wat zijn de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen als het gaat om AI en is het maatschappelijk debat hiervan genoeg op de hoogte? Dit zijn de grote vragen van de Dies Natalis 2021.

Tijdens de viering van haar 141ste verjaardag verleent de Vrije Universiteit Amsterdam een eredoctoraat aan Marleen Stikker, directeur en oprichter van Waag en De Digitale Stad. Stikker strijdt onvermoeibaar voor een humane en democratische digitale samenleving. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, spreekt de nieuwe eredoctor feestelijk toe. 

Diesredenaar is Sandjai Bhulai, hoogleraar Business Analytics aan de VU én winnaar van de Huibregtsenprijs 2021. Zijn intelligente systemen ontdekken voor NU.nl bijvoorbeeld nieuws op basis van analyse van sociale media. Bhulai en Stikker gaan tijdens de Dies met studenten van het dreamteam ‘de empathische robot’, Marleen Huysman, hoogleraar Kennis en Organisatie aan de VU, en Evelyn Austin, directeur Bits of Freedom, in gesprek over digitale vrijheid en veiligheid en het humane internet. 

Ook neemt de VU deze middag officieel afscheid van Rector Magnificus Vinod Subramaniam. Misschien kunnen we kennismaken met zijn opvolger! Na afloop vindt het openingsfeest van het Nieuwe Universiteitsgebouw plaats, een gebouw waar kunst wordt gekoppeld aan de wetenschap.  

Een veelzijdig programma op donderdag 11 november dat je niet wilt missen. Je bent van harte uitgenodigd de Dies Natalis 2021 bij te wonen! 

Meer informatie over het programma en de gasten vind je hier