Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De Amsterdamse klimaatklok

26 augustus 2021
Het is 2 voor 12! Help mee de eindstreep op oneindig te zetten.

De stad Amsterdam heeft in 2020 vastgesteld wat de ambitie is voor de Amsterdamse energietransitie om minder CO2 uit te stoten. Op de VU en diverse andere locaties in Amsterdam is nu op de klimaatklok te zien hoeveel tijd we nog hebben voordat we als hele mensheid zoveel CO2 hebben verbruikt dat de aarde méér dan 1,5 graad opwarmt. Dit wordt gezien als grens voor gevaarlijke klimaatverandering met onomkeerbare gevolgen.

De Amsterdamse klok is gebaseerd op de klimaatklok in New York en gaat uit van de Amsterdamse bijdrage aan die CO2-uitstoot als we op de huidige voet doorgaan. De klok geeft aan hoeveel tijd ons nog rest om het tij te keren. Zie een verdere uitleg over de klok op de website van de gemeente.

De VU draagt haar steentje bij. Duurzaam is een belangrijk speerpunt van de VU. Het is onze ambitie om in 2030 geen gas meer te gebruiken. Ook wij hebben een energiemasterplan voor onze energietransitie en de Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn onderdeel van onze strategie. Daarnaast werken we samen met Amsterdam Economic Board, Green Business Club Zuidas en de Taskforce Bereikbaarheid Hello Zuidas aan allerlei initiatieven voor de verduurzaming van de campus en Zuidas. 

Energietransitie

We zijn hard bezig geweest om de VU energie-efficiënter te maken, bijvoorbeeld door het vervangen van lampen en het installeren van een noodstroomvoorziening waarmee we gasverbruik verminderen.

Op de campus is de energie 100 procent groen, deels uit Nederland (windenergie) en deels uit andere Europese landen. Ook ontwikkelen we een routekaart met richtlijnen om zuiniger met energie om te gaan.

Individuele bijdrage

Ook jij kunt ons helpen en een bijdrage leveren op de campus, door:

  • minder te reizen en hybride te werken en studeren
  • minder vlieguren te maken
  • minder te printen
  • plantaardig te eten
  • het dataverbruik van je telefoon en computer te beperken
  • je afval te recyclen
  • je stem te laten horen voor een duurzamere wereld!