Claire van Teunenbroek wint prijs voor Outstanding Dissertation

6 september 2021
Socioloog Claire van Teunenbroek ontvangt de Gabriel G. Rudney Memorial Award for an Outstanding Dissertation in Nonprofit & Voluntary Action Research voor haar proefschrift over donatiegedrag. De prijs wordt toegekend door The Association for Research on Nonprofit Organizations and Voluntary Action.

"Het is een mooi compliment voor het harde werk van de afgelopen jaren. Het laat zien dat een proefschrift zowel wetenschappelijke als praktische waarde kan hebben en dat de tijd nemen om een coherente methodologie te ontwikkelen loont", reageert Van Teunenbroek op de prijs. "Het is ook een mooie manier om de kennis uit mijn proefschrift te promoten, voor mensen uit de praktijk en academici. Voor mij is het delen van kennis waar het allemaal om draait."

Van Teunenbroek neemt de prijs in ontvangst voor haar proefschrift ‘Lots of people give me money. Towards a comprehensive understanding of social information effects on donation behaviour'. Zij deed onderzoek naar de effectiviteit van het delen van informatie over het donatiebedrag van eerdere donateurs aan potentiële donateurs bij het beïnvloeden van geefgedrag. Uit haar onderzoek blijkt dat sociale informatie een efficiënte aanvulling kan zijn om online donaties te stimuleren. Van Teunenbroek concludeert dat donateurs van crowdfundingprojecten hogere bedragen doneren wanneer zij het gemiddelde donatiebedrag kunnen zien. Van Teunenbroek is nu actief als postdoctoraal onderzoeker filantropie bij het Centrum voor Filantropische Studies van de Faculteit der Sociale Wetenschappen en als docent bij de vakgroep Science Business and Innovation van de Faculteit der Natuurwetenschappen.

De Outstanding Dissertation wordt jaarlijks uitgereikt door de Association for Research on Nonprofit Organizations and Voluntary Action (ARNOVA). ARNOVA is een gemeenschap van wetenschappers, opleiders en praktijkleiders die het veld van non-profit en filantropisch onderzoek versterkt om de maatschappij vooruit te helpen. In aanmerking komen dissertaties die bijdragen tot de vooruitgang van theorie, conceptualisering, onderzoek of praktijk die nauw verband houden met non-profitorganisaties of vrijwilligerswerk.