Bloemen en beestjes op het Nieuwe Universiteitsgebouw

22 juli 2021
Het groene dak op het Nieuwe Universiteitsgebouw staat volop in bloei en trekt veel insecten en vogels aan. Dankzij de groene daken op de gebouwen op de campus kan het regenwater goed worden opgevangen en wordt wateroverlast voorkomen. Daarnaast draagt het dak bij aan meer natuur en zijn er inmiddels al verschillende insecten en vogelsoorten ontdekt.

Zo is er een bijensoort gespot die zich vaak op groene daken vestigt: de zogenaamde langkopsmaragdgroef. Er is een goede kans dat een kolonie van deze kleine bijtjes zich op het dak gaat vestigen. Het groene dak op het gebouw onderscheidt zich van andere groene daken door de rijke vegetatie van met name klavers, ratelaar en klaproos (met plukjes koekoeksbloem en kamille). Door deze beplanting zijn er veel hommels op het dak, inclusief de tuinhommel. Dit is een soort die vooral op de grond voorkomt en minder vaak op daken.

Het dak biedt bovendien thuis aan zweefvliegen en vlinders die de nectar van de bloemen drinken, en de gekraagde roodstaart (vogel) die zich nestelt in de boomstronken op het dak.