Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Bhulai en Van der Mei genomineerd voor Huibregtsenprijs 2021

5 juli 2021
Hoogleraren Business Analytics Sandjai Bhulai en Toegepaste wiskunde Rob van der Mei zijn genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2021 met hun onderzoeksproject 'Wiskunde voor een veiliger en gezonder Nederland'. De prijs wordt uitgereikt aan een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijke kwaliteit en vernieuwing combineert met een bijzondere maatschappelijke waarde.

Al meer dan twintig jaar zoeken Sandjai Bhulai en Rob van der Mei samen naar wiskundige oplossingen voor uiteenlopende maatschappelijke problemen. Ambulances moeten bijvoorbeeld binnen vijftien minuten aanwezig zijn bij urgente situaties, maar dit lukt niet altijd. Bhulai en Van der Mei ontwikkelden een nieuwe planningsmethode voor ambulances die het aantal te late aankomsten met 25 tot 30 procent verminderde. Hun methode wordt inmiddels in een aantal veiligheidsregio’s gebruikt en is ook inzetbaar voor de brandweer en de politie.

Daarnaast werken zij onder andere aan het terugbrengen van de wachttijden in de ouderenzorg, zelfmoordpreventie, het bestrijden van cybercriminaliteit en het snel herkennen van nieuws op social media. Die laatste methode wordt gebruikt door nu.nl en het ANP.

Uit het juryrapport
De jury zegt over het project: “De geboden wiskundige oplossingen zijn efficiënt en elegant. Wat echt uitzonderlijk is binnen dit vakgebied is hoezeer Bhulai en Van der Mei zich inspannen om ervoor te zorgen dat hun werk in de praktijk gebruikt wordt. Bij het nieuwe systeem voor ambulanceplanning is er tijdens de pilot bijvoorbeeld heel goed geluisterd naar de feedback van ambulanceverpleegkundigen opdat het systeem voor hen werkbaar is.” De jury is onder de indruk van het teamwork van Bhulai en Van der Mei en hun bijzondere samenwerkingen met allerlei maatschappelijke partijen. Dit is wiskunde voor op de straat.

Huibregtsenprijs
De Huibregtsenprijs is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat overtuigend zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Alle publieke wetenschappelijke onderzoeksorganisaties in Nederland kunnen voordragen. De jury, onder leiding van de president van de KNAW Ineke Sluiter heeft uit 31 voordrachten zes onderzoeken geselecteerd. Van deze projecten wordt een film gemaakt die op de Avond van Wetenschap & Maatschappij wordt vertoond (4 oktober 2021). Hoogleraar Neurologie Wiesje van Flier van Amsterdam UMC is ook genomineerd voor deze prijs. Meer informatie over de andere genomineerden.