Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Artificiële Intelligentie in onze democratische samenleving

12 november 2021
Artificiële Intelligentie (AI) stond donderdag centraal tijdens de Dies Natalis 2021: Bits for democracy. De 141ste verjaardag van de Vrije Universiteit Amsterdam werd gevierd met inspirerende gasten, de Diesrede van Sandjai Bhulai, de verlening van een eredoctoraat aan Marleen Stikker én het officiële afscheid van Rector Magnificus Vinod Subramaniam.

Sandjai Bhulai, hoogleraar Business Analytics aan de VU én winnaar van de prestigieuze Huibregtsenprijs 2021, sprak in zijn diesrede over de ontwikkelingen op het gebied van AI. Over hoe de inzet van technologie ons leven positief kan beïnvloeden, maar dat we dit op een verantwoorde manier moeten doen om een digitale samenleving open en democratisch te houden. 

Na een muzikaal intermezzo van het VU-Orkest werd er een eredoctoraat verleend aan Marleen Stikker, directeur en oprichter van Waag en De Digitale Stad.

Bhulai en Stikker gingen na de verlening van het eredoctoraat met Marleen Huysman, hoogleraar Kennis en Organisatie aan de VU, Evelyn Austin, directeur Bits of Freedom, en erepromotor en hoogleraar Computational Lexicology Piek Vossen in gesprek over de rol van AI in onze democratische samenleving. 

We namen deze middag ook officieel afscheid van Rector Magnificus Vinod Subramaniam die zes jaar aan de VU verbonden is geweest. Als afscheidscadeau vroeg hij om een bijdrage aan het VU-fonds ten bate van vluchtelingen met een uitzonderlijk academisch talent. Daar is massaal gehoor aan gegeven. In totaal is er ruim 14.000 euro gedoneerd voor dit project. De VUvereniging rondde dit bedrag af naar 20.000 euro. 

Ook de aankomend Rector Magnificus maakte tijdens de Dies zijn opwachting. Jeroen Geurts treedt in januari aan als opvolger van Vinod Subramaniam. 

Heb jij de Dies Natalis 2021 gemist? Terugkijken kan via deze link!