Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

AI zorgt voor meer in plaats van minder werk

2 december 2021
Artificiële intelligentie (AI) wordt steeds meer toegepast in organisaties. Maar hoe gaan organisaties daar mee om? En wat zijn de consequenties van AI op het gebied van werk en organiseren? Lauren Waardenburg onderzocht de ontwikkeling en implementatie van AI-systemen in de praktijk. Haar conclusie: AI leidt in plaats van vermindering, juist tot vermeerdering van werk.

We vragen onszelf steeds vaker af of ons werk nog wel blijft bestaan nu we steeds intelligentere technologieën ontwikkelen. Een belangrijke bevinding uit het onderzoek van Waardenburg is dat AI-systemen nog altijd erg afhankelijk zijn van de mens. Zo moet data worden gemaakt die gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van een algoritme. Ook moeten de uitkomsten van AI-systemen nog worden ‘vertaald’ voordat ze in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Meer werk
Organisaties zijn vaak niet voorbereid op deze taken en juist dat kan leiden tot onverwachte en ongewilde veranderingen in werk. Dit betekent dat, in plaats van een vermindering, dit in het algemeen leidt tot een vermeerdering van werk. Het onderzoek van Waardenburg laat zien dat werknemers hun bestaande werk gaan aanpassen aan de eisen omrent dataproductie.

Bovendien kunnen ‘vertalers’ hun eigen weg gaan volgen en daarmee iedereen in het ongewisse laten over hoe een dergelijke vertaling van AI-uitkomsten tot stand komt. Waardenburg: “De vertaler is in mijn onderzoek naar voren gekomen als nieuwe rol. Een vertaler handelt tussen de abstracte uitkomsten van AI en het context-specifieke werk van de gebruikers van AI. De vertaler, zoals de naam al zegt, moet die abstracte uitkomsten vertalen en bruikbaar maken in de praktijk.”

De straat op
Waardenburg deed een driejarig etnografisch onderzoek bij de Nederlandse Nationale Politie, aangevuld met cases uit verschillende andere industrieën. Etnografie betekent dat de onderzoeker onderdeel wordt van een groep en dus echt meedraait. Een belangrijk onderdeel van haar onderzoek was dan ook een jaar fulltime meelopen met de noodhulp op straat.

“De jaren bij de politie zijn voor mij van onschatbare waarde. Niet alleen heb ik ontzettend veel geleerd over de daadwerkelijke invloed van AI in de praktijk, het heeft me ook een kijkje gegeven in een wereld waar ik anders nooit toegang toe zou hebben gehad.”