AD VALVAS - SRVU eist oplossing van VU voor dakloze studenten

24 september 2021
AD VALVAS - De SRVU gaat aanstaande dinsdag op de campus protesteren omdat er honderden studenten, vooral internationale, nog geen eigen kamer hebben. Vicevoorzitter Pieter van Rossum vindt dat de VU deze woningnood moet oplossen.

Er was onlangs een massaal woonprotest in Amsterdam. Waarom dinsdag 28 september nog eens  op onze campus?
“We roepen niet alleen op om te protesteren tegen woningnood bij internationale studenten, maar wij komen op voor álle dakloze studenten. Als er studenten dakloos raken, dan verdient dat een eigen protest. De internationale studenten lopen wel meer kans om dakloos te raken omdat ze een minder groot netwerk hebben. Ze kunnen lastig via via een woning te vinden, of een bank. Ze worden gediscrimineerd bij hospiteeravonden. En ze kunnen niet even bij hun ouders blijven slapen. We staan er dinsdag ook voor de studenten die in Maastricht wonen omdat ze geen woning in Amsterdam kunnen vinden.”

Om hoeveel studenten gaat het eigenlijk?
“We zijn in contact met 230 dakloze internationale VU-studenten. We hebben ook contact gehad met HvA- en UvA-studenten, maar we richten ons nu op VU-studenten. Het probleem is zeker groter dan waar wij nu zicht op hebben.”

De SRVU vraagt om huisvesting voor alle dakloze VU studenten. Waar zou dat kunnen?
“We hebben gehoord van initiatieven in – volgens mij – Utrecht en Groningen, waar tijdelijk een hotel wordt afgehuurd. Dat kan. Het moet in elk geval geregeld worden. Er moet nu vanuit de VU regie komen, want anders moeten studenten straks op straat gaan slapen of teruggaan naar hun land van herkomst. Dat is niet te verdedigen.”

Moet de VU hier per se voor opdraaien?
“Het groeibeleid van de VU zien we als een enorme aanjager van het probleem. Veel studenten voelen zich echt in de maling genomen. Die dachten: ik kom hierheen en binnen drie maanden kan ik wel een kamer vinden, maar dat blijkt niet zo te zijn. We vragen dat de VU haar eigen verantwoordelijkheid erkent en neemt. We zien dat niet alle blaam bij de VU rust, maar mede door haar beleid is de woningnood wel groter geworden.”

Moet de VU nu reclamecampagnes opzetten om internationals te weren: kom maar niet, want je gaat toch geen woonplek vinden?
“We willen betere informatievoorziening voor internationals. En als de VU een x-aantal studenten toelaat, dan moet er ook plaats zijn voor dat aantal studenten. De VU is te hard gegroeid en er moet hevig gecompenseerd worden om die uitbundige groei tegemoet te komen.”

Lees meer over het protest, inclusief de concrete eisen van de SRVU, op de website van Ad Valvas.