4,85 miljoen euro voor nieuw multidisciplinair laboratorium

21 mei 2021
De vakgroep Geologie en Geochemie onder leiding van VU-hoogleraar Gareth Davies krijgt 4,85 miljoen euro NWO Groot-subsidie voor het opzetten en inrichten van een modern nieuw laboratorium voor isotopenonderzoek. Dit ambitieuze en multidisciplinaire onderzoeksprogramma zal ertoe bijdragen de leidende internationale positie van deze vakgroep te handhaven.

Deze nieuwe infrastructuur zal komen in het gloednieuwe Onderzoeksgebouw VU aan De Boelelaan. Het ‘Netherlands state-of-the-art Isotope GEochemistry Laboratory’, kortweg NIGEL, zal worden opgericht voor gebruik door nationale en internationale onderzoeksgroepen vanuit aard- en planeetwetenschappen, archeologie, forensisch onderzoek en cultureel erfgoed.

Plaattektoniek en vulkanisme
Het aardwetenschappelijk onderzoek in het nieuwe NIGEL richt zich vooral op de diepe-element-cycli (bijvoorbeeld koolstof/CO2) als gevolg van plaattektoniek en vulkanisme en de invloed daarvan op het klimaat. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van onze leefbare planeet en andere planeten binnen en buiten ons zonnestelsel. Vanuit de archeologie komt er onderzoek naar het dieet en de mobiliteit van dieren en mensen, onder andere binnen het ‘Constructing the Limes’-project, en naar de productie en herkomst van metalen voorwerpen om inzicht te krijgen in handel- en sociale netwerken.

Vanuit cultureel erfgoed zullen gedetailleerde biografieën van kunstwerken bestudeerd worden, om de ontwikkeling van artistieke methoden te onderzoeken en ook om de ontwikkeling van optimale conserveringsstrategieën te ondersteunen. Binnen het forensisch onderzoek zal NIGEL de onderzoeksgroep in staat stellen meer verschillende typen en kleinere hoeveelheden materiaal te analyseren die mogelijk nieuwe onderzoekslijnen openen in zogeheten ‘cold cases’.

Kleinere monsters
Hoogleraar Geologie en Geochemie Gareth Davies is projectleider van NIGEL. Vanuit de VU zijn ook aardwetenschappers Pieter Vroon en Janne Koornneef en geo-/bio-archeoloog Lisette Kootker betrokken. De andere partners in het onderzoek zijn de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, het Rijksmuseum en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Binnen het gloednieuwe lab komen ook nieuwe massaspectrometriemethoden voor analyses van extreem kleine monsters (<10 ng) en voor in-situ-metingen. Beide zaken zijn essentieel voor onderzoek waarbij de monstergrootte een beperkende factor is, maar een hoge precisie een vereiste is. Er kunnen straks microscopisch kleine monsters geanalyseerd worden, bijvoorbeeld voor het dateren van mineraalinsluitsels in diamanten of voor herkomstbepalingen van museumwaardige en waardevolle artefacten of materialen (goud, zilver, schilderijen, menselijke resten) die niet destructief bemonsterd kunnen.

Over NWO Groot
In totaal investeert NWO 20 miljoen euro in zeven projecten voor vernieuwende wetenschappelijke infrastructuur. Deze ‘investeringen NWO-groot’ worden ingezet voor de aanschaf van hoogwaardige apparatuur, dataverzamelingen en software. Zo versterkt NWO de wetenschappelijke infrastructuur, die Nederlandse kennisinstellingen beschikbaar stellen aan de Nederlandse onderzoeksgemeenschap.

Figuur: Voorbeelden van door NIGEL-gebruikers bestudeerde materialen: a) hogedruk-experiment om het binnenste van exoplaneten te simuleren; b) smeltinsluitsel in olivijn-mineraal; c) kathodoluminescent microscoop-beeld van diamant met groeizones en gedateerde silicaatinclusies; d) mes-heft (5 cm doorsnee) van 'citizen science' PAN-project; e) zilveren schotel aangeboden aan Piet Hein waarvan wordt beweerd dat hij is vervaardigd uit zilver dat hij zich in 1628 van de Spanjaarden heeft “toegeëigend”; e) Vermeers schilderij ‘Meisje met de Parel’. Alle afbeeldingen zijn afkomstig van projectpartners.