Studenten en docenten vallen in de VU onderwijsprijzen

Trotse studenten en docenten namen hun prijzen in ontvangst tijdens het Nieuwjaarsgala op 23 januari op de VU, waar het publiek zich waande in Hollywoodsferen. Wij hebben de winnaars voor je op een rij gezet.

24-01-2020 | 12:36

VU scriptieprijzen 2020

Bachelor- en Masterscriptieprijs
De scripties van William Harry King (Faculteit der Bètawetenschappen) en Sem Duijndam (Faculteit der Bètawetenschappen) werden uit respectievelijk 18 bachelorscripties en 11 masterscripties verkozen tot beste van de VU. Harry ontwikkelde een kernel voor een besturingssysteem die zichzelf automatisch controleert op fouten en daarmee kan bijdragen aan de veiligheid van computersystemen. Een uitzonderlijke prestatie voor een bachelorstudent: de enige vergelijkbare kernel is ontwikkeld door specialisten met 20 manjaren aan ervaring.
De economische taxatie die Sem uitvoerde van de Simson Bay Lagoon in Sint Maarten is inmiddels gebruikt om het milieubeleid van het eiland te maken. Hij laat daarmee volgens de jury zien dat het als student mogelijk is om invloed te hebben op de wereld om je heen.

StudenTalent prijsStudenTalentprijs
Dymphe Mensink (Faculteit der Rechtsgeleerdheid) maakte een ondernemende en gedreven indruk op de jury: “Het ogenschijnlijke gemak waarmee ze nieuwe projecten oppakt en daar de juiste mensen voor bij elkaar brengt is indrukwekkend. We zijn ervan overtuigd dat ze haar plannen in de sociale advocatuur en de ‘legal tech’ zal waarmaken”. Met de combinatie van sociale betrokkenheid, zakelijk ondernemerschap en uitstekende studieresultaten is zij een voorbeeld voor VU-studenten. Bekijk de talenten van Dymphe.
Benieuwd naar de andere genomineerden voor de StudenTalentprijs? Maak kennis met Amel Labeab en Tamana Alozai.

DocenTalent prijsDocenTalentprijs
Voor de DocenTalentprijs nomineren studenten hun docenten. Teun Zuiderent-Jerak (Faculteit der Bètawetenschappen) kwam als winnaar uit de bus. De prijs stond dit jaar in het teken van de vraag wat een docent kan betekenen voor studenten aan wie in deze maatschappij vanaf dag één wordt gevraagd een eigen pad binnen de universiteit te bewandelen. Volgens de jury prikkelt Teun hen om als academicus verder te kijken, door zich te verhouden tot de wereld en ontwikkelingen binnen én buiten zijn vakgebied met elkaar in verband te brengen. Hij daagt studenten uit om zelfbewustheid te creëren.

Innovatieprijs 2020Innovatieprijs
De Startup Clinic sleepte de Innovatieprijs in de wacht. Het team introduceert volgens de jury “een veelbelovende, unieke vorm van samenwerking die zeer de moeite waard is verder te ontwikkelen”. In dit project wordt een vak opgezet waarin rechtenstudenten startups adviseren over juridische vragen, onder begeleiding van advocatenkantoren. De jury is lovend over het innovatieve karakter van dit project en ziet mogelijkheden om soortgelijke vakken in andere disciplines op te zetten. Daarmee kan een impuls worden gegeven aan ondernemerschapsonderwijs met een community-service-learningkarakter. De bedenkers leggen in deze video de Startup Clinic aan je uit.
Bekijk ook de video's van de andere genomineerden, het team Samenkomen tegen eenzaamheid en het team dat een app ontwikkelde voor de signalering van studenten met stress.

Ode aan de ondersteuner
Behalve studenten en docenten werden ook ondersteuners Behzad Harampanahi (Audiovisueel Centrum) en Abdeslam Buharouk (Facilitaire Campusorganisatie) in het zonnetje gezet, met een ode uitgesproken door presentator Ernest van der Kwast, die zij volgens collega’s zeer verdienden. Behzad mag volgens collega’s de komende 20 jaar niet met pensioen, omdat hij altijd en direct bereid is te helpen als een beamer of computer het niet doet. Over Abdeslam zeggen collega’s: “Als er iets gerepareerd, verzet of versleept moet worden en Ab verschijnt, dan slaken wij een zucht van opluchting. Abdeslam lost je probleem meteen op.” 

Ode aan de ondersteuner

Bekijk meer foto's in de loop van 24 januari op vu.nl/nieuwjaarsgala
Ook de rode-loper-foto's die tijdens het evenement zijn gemaakt zijn in de loop van 24 januari te bekijken via vu.nl/galafotos.