Weekend van de Wetenschap 2019

Word vrienden met een robot, ontdek een vlek op de zon of ervaar hoe het is om te sporten bij -20ºC in het Weekend van de Wetenschap op de VU! Ben je tussen de 8 en 12 jaar? Geef je snel op en ga met je ouders mee op de exclusieve VU VIP-tour.

Wanneer? Op zaterdag 5 oktoberErik Scherder

Hoe laat? Je bent welkom vanaf 12.30 uur.
Het programma duurt van 13.00-16.00 uur.

Start: om 13.00 uur door de bekende hersenprofessor Erik Scherder.

Deelname is gratis, maar je hebt wel een ticket nodig.

Kies een van de tours

Maak een keuze uit een van de 4 VU VIP-tours. En ga met onze science guides langs langs de activiteiten uit de door jou gekozen tour.

Healthlab

Health Lab
Raak jij snel uit balans? In het gezondheidslaboratorium test je hoe fit je écht bent. Meet je flexibiliteit, balans, kracht en hartslag.
Door Nederlands Tweelingen Register en Gedrags- en Bewegingswetenschappen VU

Internationale rechtbank
Niemand wil wonen in een land waar oorlog is. Je kunt er vaak niet naar school en buitenspelen is gevaarlijk. Waarom helpen Nederland en andere landen de inwoners niet door in te grijpen en oorlog te stoppen? Waarom is het zo moeilijk om conflicten op te lossen zodat mensen weer in vrede kunnen leven? Stap binnen in onze internationale rechtbank.
Door Marieke de Hoon, Rechtsgeleerdheid VU

Klikspaan, boterspaan
Psst… niet doorvertellen! Als iemand iets stouts of goeds heeft gedaan, houd jij dan je mond of vertel jij het stiekem tegen anderen? Leer alles over klikken terwijl je meedoet aan ons dobbelspel en tegelijkertijd - anoniem - meedoet aan een echt onderzoek.
Door Bianca Beersma, Romy van der Lee, Terence Das Dores Cruz, Annika Nieper en Ouissam Abattouy, Sociale Wetenschappen VU

Robot in klas

Laat je verleiden
Waarom vind je de nieuwste Nikes wél mooi maar dezelfde sneakers zonder merk niet? Doe mee aan ons experiment en ontdek de geheime marketingtrucs van bekende merken.
Door Anniek Eigenraam, School of Business and Economics
VU

Nederland onder water
Wat als de zee overstroomt en het water zelfs je huis binnenkomt? Jij gaat aan de slag om Nederland opnieuw in te richten zodat we allemaal droge voeten houden.
Door Hans de Moel, IVM en Bètawetenschappen VU

Praten met robots
Stel je voor aan een robot en word een vriend van Leolani of haar broertje Baratheon. Praat met hen over allerlei voorwerpen en stel al je vragen. Tegelijk oefen je je Engels.
Door Piek Vossen, Geesteswetenschappen VU

kunstmatige baarmoeder

Baby’s in de toekomst
Baby’s groeien nu in de buik. In de toekomst groeien ze misschien wel
in een apparaat buiten het lichaam van de moeder. Vind jij dat goed een idee? En hoe zou zo’n apparaat er volgens jou uit moeten zien? Kom langs en bouw het zelf! Door Athena Institute, VU

Op de top van de Kilimanjaro
Open de deur van onze adembenemende klimaatkamer en merk hoe
het is om op een hoge berg van 5800 meter te staan. Ook kom je erachter hoe warm 60ºC aanvoelt. Maar vergeet je dikke trui niet, want
het kan er ineens -20ºC zijn. Brr!
Door Jos de Koning en Puck Alkemade, Gedrags- en bewegingswetenschappen VU

Voedingsquiz
Eet jij liever friet met kroket of volkorenbrood? Is fruitsap goed voor je? Wat ís eigenlijk gezonde voeding en wat niet? Doe onze voedingsquiz en leer hoe je lekker én gezond kunt eten!
Door Jaap Seidell, Bètawetenschappen VU

Sterrenkoepel

Bokstraining!
De sterkste wint niet altijd het gevecht. Hoe kan dat? Met onze intelligente bokszak kunnen wij kijken wie jij allemaal kan verslaan. Wie wint de wedstrijd: je vader, je moeder of toch jijzelf?
Door Team Strike-FX, IXA VU

Sterrenkoepel
Wist je dat de VU een eigen sterrenkoepel heeft? En dat je er overdag ook hele coole dingen kunt zien? Zonnevlekken bijvoorbeeld. Kijk door de telescoop en word sterrenkundige.
Door alumni Bètawetenschappen VU

Wie is de wetenschapper?
Wetenschappers zijn allang niet meer oude, grijze mannen in lange witte jassen. Wie dan wel? Dat bepaal jij! Speel samen met jonge Amsterdamse onderzoekers het speciale wie-is-een-wetenschapperspel en laat hen weten met welke onderwerpen wetenschappers zich volgens jou moeten bezighouden.
Door Katinka van der Kooij en Silke Muylaert, Amsterdam Young Academy