VU Vrijheidsmaaltijd 5 mei 2018

Bevrijdingsfestival Westerpark Amsterdam
Gosschalklaan 6, 1014 DC Amsterdam
Tent tegenover het hoofdpodium
Toegang €5,- (online voorverkoop)
of 2 festivalmunten

ErnestOntmoet tijdens de Vrijheidsmaaltijd  Amsterdammers die, tegen de stroom in en uit liefde voor de stad, nieuwe initiatieven in gang zetten. Bijzondere concepten die de leefbaarheid van de stad vergroten. Verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden, schreef dichter Remco Campert.
Vijftien bijzondere Amsterdammers schuiven aan tijdens de lunch in een tent op het festivalterrein Het Vrije Westen. Onder leiding van gastheer en schrijver Ernest van der Kwast kun je met hen speeddaten.

Button (Groen) - Meld je aan

Voor vragen en meer informatie kun je mailen naar vrijheidsmaaltijd@vu.nl

De VU Vrijheidsmaaltijd is een initiatief van Vrije Universiteit Amsterdam, Het Vrije Westen en VUvereniging.

De bijzondere Amsterdammers die je kunt ontmoeten:

Afbeeldingen Fawad Adib is gevlucht uit Afghanistan, studeerde Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkt nu bij de Gemeente Amsterdam als klantmanager vluchtelingen; mensen voor wie de grens tussen bestaan en niet bestaan een stukje papier is.
Coosje
Coosje Dijkstra, voedingswetenschapper bij de VU en doet onderzoek naar de “obesogene” voedselomgeving, waarin van kinderen en hun ouders zelf verwacht wordt te kiezen voor de gezonde keuze. Zij vertelt waarom deze keuze lang zo makkelijk niet is.
eva de jong
Eva de Jong studeert Rechten, werd verkozen tot Student van het Jaar op de VU en is actief als buurtbemiddelaar bij Beter Buren in Amsterdam.
Nieuw: Component
Biba de Jongh is oprichter van Rebel With a Cause, dat onder meer (box)trainingen verzorgt op scholen en in jeugdgevangenissen. Ze haalt jongeren uit hun comfortzone, met als doel om weer mee te kunnen draaien in de maatschappij.
Eva de Klerk
Eva de Klerk is grondlegger van de culturele vrijplaats op de NDSM-werf. Sindsdien denkt ze overal ter wereld mee over de rafelranden van steden en de rol van de bewoner en ondernemer om deze gebieden tot bloei te brengen.
Beatries
Beatrice Kuijs verdiept zich als student Bestuurskunde in veiligheid en crisisbeheersing en is vrijwilliger bij Humanitas. Ze helpt gedetineerden om hun leven op de rit te krijgen.
Meike
Meike van der Lippe initieert met Stichting Inclusief educatieve projecten, waaronder het tijdschrift Inclusief en TRANS magazine. Zij vertelt graag waarom Amsterdam zo’n grote schatkist aan kennis en ervaring is.
Mirjam
Mirjam van Praag is de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de VU. Zij vindt dat de universiteit naast innovatie van wetenschap zelf, ook een belangrijke rol moet spelen in de innovatie van de stad.
Raymi
Raymi Sambo maakt films en voorstellingen over een inclusieve samenleving. Zo maakte hij een voorstelling over etnische profileren, F*ck the Police, waarin hij probeert beide kanten van het verhaal te tonen, zowel die van de politie als van de slachtoffers.
Marco
Marco de Souza, oprichter van het Leerorkest, wil dat ieder kind de kans krijgt om te ervaren hoe magisch en positief het is om een muziekinstrument te bespelen en samen muziek te maken. Het Leerorkest is actief op en rond scholen in Amsterdam in zogeheten achterstandswijken.
Jorgen
Jörgen Tjon A Fong is oprichter van theatergezelschap Urban Myth. Voor het Amsterdam Museum ontwikkelde hij het tentoonstellingsconcept voor de expositie Ferdinand Bol & Govert Flinck, Rembrandts Meesterleerlingen en initieerde hij ‘Seat at the Table’, een installatie waarin hedendaagse maatschappelijke issues in het licht van thema’s en historische personen uit de Gouden Eeuw besproken kunnen worden.
Eric
Erik Verhoef is hoogleraar Ruimtelijke Economie en ziet hoe Amsterdammers massaal – net als hijzelf – de fiets pakken met alle gevolgen van dien. Hij werkt aan creatieve oplossingen.
Tim
Tim Vreugdenhil is dominee en organiseert met stand-up theology – theater-preken over de huidige tijdsgeest – zingeving op plekken waar dat niet meer te vinden was, zoals de lege Oosterkerk.
Frank
Frank Westerop is wijkagent in Stadsdeel Oost en is vooral bekend als Clown Powie in VUmc Kinderstad. Hij is verkozen tot Amsterdammer van het Jaar 2017.
Eva Y
Eva Yoo Ri Brussaard zet zich met haar Stichting Single SuperMom in voor alleenstaande moeders. Zij wil de positie en het welzijn van o.a. de ruim 35.000 alleenstaande moeders die in Amsterdam wonen verbeteren.

Foto's: Ernest van der Kwast- Stephan Vanfleteren, Eva de Jong - Marieke Wijntjes, Eva de Klerk - Wijnand Stut, Fawad Adib - Ahmet Polat, Mirjam van Praag - C. Kamergorodski