De Vrije Schrijver

Bas Heijne

Bas HeijneBas Heijne is met ingang van 1 mei 2017 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal met colleges, columns, lezingen en verhalen zijn persoonlijke reflecties op onder andere het thema Science for Sustainability geven. Heijne’s aanstelling duurt een jaar.

Hij treedt op en levert bijdragen aan diverse activiteiten en grote evenementen zoals:


Bas Heijne: ‘Ik verwacht veel van mijn jaar als Vrije Schrijver aan de VU. Dit is een tijd waarin heel veel op het spel staat; vertrouwde noties en ideeën over wie we zijn voldoen niet langer of zijn heftig omstreden. Ik kijk ernaar uit met de studenten van de VU het gesprek aan te gaan, te verkennen en te ontdekken. Mijn vorm als schrijver is het essay, het op een persoonlijke manier verkennen van je relatie met de wereld om je heen – en dat zal ook het uitgangspunt zijn van mijn Vrije Schrijverschap. Gezien wat er in de wereld gebeurt, belooft het een meer dan boeiend jaar te worden.’

De aanstelling van de Vrije Schrijver wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging en Faculteit der Geesteswetenschappen.

Over Bas Heijne

Bas Heijne (1960) groeide op in Zwanenburg en studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Begin jaren tachtig debuteerde hij als romanschrijver. Tegenwoordig is Heijne vooral befaamd als essayist en geniet hij grote bekendheid als columnist van NRC Handelsblad. Zijn maatschappijkritische beschouwingen zijn zeer actueel en krachtig, waarbij vooral de toenemende individualisering versus de maatschappelijke onvrede trefzeker worden geanalyseerd. 

Hij publiceerde een twintigtal boeken, waaronder de essays Onredelijkheid (2007), Moeten wij van elkaar houden? Het populisme ontleed (2011) en Onbehagen ( 2016). Zijn laatste werk is het essay Staat van Nederland, een pleidooi, waarin hij pleit voor een fundamenteel maatschappelijk debat: ‘De vraag is niet: wie zijn wij? De vraag is: wie willen wij zijn?’ Heijne maakt duidelijk hoe de tweedeling die in Nederland onoverbrugbaar lijkt te worden is ontstaan en hoe deze opgelost zou kunnen worden.

P.C.Hooft-prijs

Op 18 mei 2017 kreeg Bas Heijne de prestigieuze P.C. Hooft-prijs. In het juryrapport wordt de kern van zijn kracht als beschouwend schrijver goed verwoord. Een fragment:

'Bas Heijne is een schrijver met een bijzondere positie als columnist en essayist, die over een enorme verscheidenheid aan actuele onderwerpen en kwesties schrijft. Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. […] Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.'

Contact met de Vrije Schrijver

Heeft u ideeën of wilt u in contact komen met de Vrije Schrijver, dat kan.
Stuur een e-mail naar schrijver@vu.nl en u hoort snel van ons.

Eerdere vrije schrijvers waren: Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). 

Foto: Eddo Hartman